Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Erzincan yöresine ait tulum peyniri lezzeti ile gönüllerimiz fethetmiştir. Kahvaltılarda ve böreklerde kullanılan bu peynirin yapılışını sizin için anlattık.

05.09.2019-10:58 - (Son Güncelleme: 05.09.2019-10:55) Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Erzincan'ın bağrından kopan tulum peyniri özel tadı ile herkesin kalbini çalmıştır. Peki, Erzincan tulum peyniri nasıl yapılır?

TULUM PEYNİRİ NASIL YAPILIR?

Geleneksel tulum peyniri yapımında, süt çiğ olarak kullanılır. Çiğ süt bir bez parçasından süzülür ve sıcaklığı el ile temas etmek koşuluyla kontrol edilir. Mayalama sıcaklığı her çeşit süt ürününde olduğu gibi, tulum peyniri için de oldukça önemlidir.Mayalanan süt, ortalama bir saatin ardından ince ve temiz bezden yapılmış süzeklere alınıp, peynir durumuna getirilir. Peynir bir gece geçtikten sonra mandıraya götürülerek, şeker torbaları ebatında torbalara koyulur. Ortalama 1 hafta ya da 10 gün üstü bezle kapatılarak, suyunu tamamen çekmesi sağlanır. 10 günün ardından bakır tenekelere küçültülerek koyulan peynir kemah tuzuyla tuzlanır. Daha sonra yeni torbalara sıkı bir biçimde basılır ve torbaların ağzı dikilir.10 gün dinlenmesinden sonra suyun hepsi süzülen tulum peyniri, bidonlara ve deriye basılmak üzere soğuk hava depolarına yollanır. Bidonlara ve deriye makinelerle veya elle basılan peynir, soğuk havada bir zaman dinlendirilip kıvama geldikten sonra sofralara gelmek üzere hazır hale getirilir.

Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal