Umut Olarak Görülen Koronavirüs İlacından Kötü Haber!

Japonya’da coronavirüs pandemisine karşı tedavide umut olarak görülen Avigan'ın (Favipiravir) coronavirüs tedavisinde işe yarayıp yaramadığını kanıtlamak kesin bilgilere ulaşılamadı.

11.07.2020-10:15 - (Son Güncelleme: 11.07.2020-10:31) Umut Olarak Görülen Koronavirüs İlacından Kötü Haber!

Fujita Sağlık Üniversitesi'nden gelen açıklamada, ilacın coronavirüsün erken evresinde veya daha geç verildiği hastalar arasındaki farkın ilacın etkinliği için istatistiksel olarak anlam ifade etmediğinin altı çizildi. İlacın verildiği bazı hastalarda iyileşme olmasına rağmen, 89 hastalık çalışmada alınan sonuçların ilacın etkinliği için yeterli olmadığını ifade etti.

HASTALAR İKİ GRUBA AYRILDI

Ülkedeki 47 sağlık kuruluşunda tedavi altında bulunan hafif belirtili veya asemptomatik 88 hastayı iki ayrı gruba böldü. İlk gruba ilk günden itibaren Avigan verilirken, ikinci gruba ilaç altıncı günde verilmeye başlandı. İlk grubun yüzde 66.7'sinde coronavirüs altıncı günde etkinliğini yittirirken, ikinci grubun 56.1'inde de benzer iyileşme belirtileri görüldü.

Bilim insanları, gruplar arasındaki istatistiksel farkın ilacın işe yarayıp yaramadığını kanıtlamak için yeterli olmadığında karar kıldı.

JAPONYA'NIN UMUDUYDU

Fujifilm Grubu'nun bir firması olan Toyama Chemical’ın grip ilacı olarak geliştirdiği Avigan'ın coronavirüs tedavisinde kullanılması konusunda, Japonya Başbakanı Abe etkinliğinin kanıtlanması durumunda mayıs sonunda coronavirüs tedavisinde kullanılmasına izin vereceklerini söylemişti. Fakat, geçtiğimiz ay klinik çalışmalara ilişkin paylaşılan ara raporlar, ilacın işe yarayıp yaramadığını göstermek için yeterli bilgiye ulaşılamadığını göstermişti.

BAKAN KOCA: 'TÜRKİYE'DE ÜRETİLECEK'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs hastalarının iyileşmesi için bir tedavi yolu olarak kullanılan Favipiravir adındaki ilacın yararlı olduğunu ve güç geçtikçe kullanımının arttığını kaydederek, ilacı artık Türkiye'de de üretileceğini açıklamıştı.

Japonya'daki çalışmadan çıkan sonucun ilacın Türkiye'de üretimini etkiletip etkilemeyeceği konusunda henüz bir bilgi gelmedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal