ABD savaşı körüklemeye devam ediyor: Ukrayna’ya uzun menzilli füzeler gönderildi

Rusya Ukrayna savaşı devam ederken çatışmaları körükleyen ABD’nin Ukrayna’ya gizlice uzun menzilli füzeler gönderdiği öğrenildi.

25.04.2024-10:13 - (Son Güncelleme: 25.04.2024-17:33)

ABD’li yetkililerden alınan bilgilere göre, Washington Ukrayna’ya gizlice uzun menzilli füzeler verdiği ve füzelerin Rusya’ya karşı kullanıldığı öğrenildi. ABD Başkanı Joe Biden'ın geçen ay onayladığı 300 milyon dolarlık yardım paketinin bir parçası olarak gönderilen silahların, bu ay Ukrayna'ya ulaştığı belirtildi.

ABD medyası, füzelerin Rus güçlerini Kırım'da vurmak için en az bir kez kullanıldığını bildirdi. ABD daha önce orta menzilli taktik füze sistemleri göndermişti, ancak askeri hazırlıkla ilgili bilgi sızması endişeleri nedeniyle daha güçlü silahların gönderilmesi konusunda tereddüt gösterilmişti.

Sorunu çözmek için tek başına yeterli değiller

İnternethaber’de yer alan habere göre; ancak Biden'ın onayıyla 300 kilometre menzilli uzun menzilli füze sistemlerinin Ukrayna'ya gönderildiği belirtiliyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel, "Başkanın talimatıyla, ABD'nin Ukrayna'ya uzun menzilli füzeler sağladığını doğrulayabilirim" dedi. 

Patel ayrıca, daha önce bu konuda duyuru yapmadıklarını, bunun Ukrayna'nın talebi üzerine gerçekleştiğini belirtti. Kaç füze gönderildiği hakkında net bir bilgi olmamakla birlikte, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, daha fazlasının gönderilmesi planlandığını açıkladı. Sullivan, "Bu füzeler bir etki yaratacaktır, ancak her sorunu çözmek için tek başına yeterli değiller" dedi.

ABD savaşı körüklemeye devam ediyor: Ukrayna’ya uzun menzilli füzeler gönderildi

Reuters Haber Ajansı, adının açıklanmasını istemeyen bir ABD'li yetkiliye dayanarak, uzun menzilli füzelerin ilk kez Kırım'daki Rus havaalanlarını vurmak için kullanıldığını bildirdi. New York Times ise füzelerin ayrıca, işgal altındaki liman kenti Berdyansk'taki Rus birliklerine karşı da kullanıldığını yazdı.

Son aylarda, Ukrayna güçleri cephane ve hava savunma sistemi eksikliği nedeniyle zor günler geçirdi. Yetkililer, ABD ve diğer Batılı ülkelerden askeri yardımların gecikmesinin yaşam ve toprak kaybına neden olduğunu belirtti. Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana her iki taraftan on binlerce asker öldü veya yaralandı, milyonlarca kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal