Türkiye ile Irak’tan ortak karar: Küçük Zap Suyu’na baraj inşa edilecek

Geçtiğimiz günlerde 13 yıllık aranın ardından Irak’ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görüşmelerde iki ülke arasındaki işbirliği konularını gündeme getirmişti. Yapılan son anlaşmaya göre Türkiye sınırları dışında yer alan Küçük Zap Suyu üzerine ortak baraj inşa edilecek.

25.04.2024-10:02 - (Son Güncelleme: 25.04.2024-17:33)

Türkiye ile Irak arasında geçtiğimiz günlerde yapılan zirvede kritik konularda fikir birliğine varıldı. Yapılan yeni anlaşmaya göre, Türkiye sınırları dışında yer alan Küçük Zap Suyu üzerine ortak baraj inşa edilecek. 

Küçük Zap Suyu’na baraj inşa edilecek

Yeni Şafak'ın haberine göre, Türkiye ve Irak arasında iş birliği projelerinden biri, Küçük Zap Suyu üzerine ortak bir barajın yapılması olacak. Türkiye'nin Irak'a gerçekleştirdiği ziyarette su kaynaklarının daha etkin kullanılması amacıyla görüşmeler yapıldı. Görüşmelerde su kaynaklarının kalkınmada önemli bir rol oynayacağı vurgulandı. Irak tarafının Türkiye'den sağlanan su miktarından memnun olduğu belirtildi.

Türkiye'nin sunduğu projelerden biri de, Dicle Nehri'nin bir kolunu oluşturan Küçük Zap Suyu'na ortak bir barajın inşası önerisi. Irak'ın bu projeyi kabul etmesi durumunda, Türkiye ve Irak tarafından ortak bir barajın yapılacağı ifade edildi.

Türkiye ile Irak’tan ortak karar: Küçük Zap Suyu’na baraj inşa edilecek

Atık sudan sulama tesisleri yapılacak

Türkiye'nin Irak'a sunduğu projeler arasında öne çıkanlar arasında sulama tesisleri ve hidroelektrik santralleri bulunuyor. Bu projelerin yanı sıra, suyun daha verimli kullanılması için su arıtma tesisleri kurulması ve atık suyun sulamada değerlendirilmesi gibi önemli adımlar da atılıyor. Göletlerin ve derelerin ıslahı da projeler arasında yer alıyor. Türkiye, Irak'ın su sorununa çözüm bulmak ve su kaynaklarını etkin bir şekilde kullanmak için önemli çaba gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla 2019'da eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Irak Özel Temsilcisi olarak atanmıştı. Son olarak, Türkiye'nin Irak'taki su sorununa yönelik güncellenmiş 2024 Eylem Planı, ilgili heyetlere sunuldu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal