Gürcistan’da sokaklar kaynıyor: Yasa tasarısına büyük protesto

Gürcistan’da parlamentoya sunulan ‘’yabancı etkinin şeffaflığı’’ konulu yasa tasarısı, halk tarafından protesto ediliyor.

03.05.2024-10:59 - (Son Güncelleme: 03.05.2024-17:14) Gürcistan’da sokaklar kaynıyor: Yasa tasarısına büyük protesto

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te, hükümet tarafından parlamentonun onayına sunulan ‘’yabancı etkinin şeffaflığı’’ konulu yasa tasarısını protesto etmek isteyen yüzlerce gösterici, çeşitli sloganlar atarak tasarıya tepki gösterdi.

Yasa tasarısına büyük protesto

Tiflis'in ana caddelerinden biri olan Şota Rustaveli ve bağlantı yolları, göstericiler tarafından trafiğe kapatıldı. Kahramanlar Meydanı'nda toplanan göstericiler, önemli bir kavşağı işgal etti, bu durum birçok aracın ve belediye otobüsünün ilerlemesini engelledi.

Gece ilerleyen saatlerde, göstericiler kavşağı trafiğe açtılar ancak ardından tekrar parlamento binasına doğru yürüyüşe geçtiler. Hükümete yönelik taleplerini dile getirmek amacıyla bir araya gelen göstericiler, yasa tasarısının geri çekilmesini istediler.

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze'nin ABD'den gelen resmi ziyaret davetini reddettiği bildirildi. Gürcistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kobakhidze'nin, ABD'nin ziyaret öncesinde Gürcistan Parlamentosunun 'yabancı etkinin şeffaflığı' konulu yasa tasarısının görüşmesinin durdurulması şartını kabul etmediği belirtildi. Açıklamada, bu durumun ziyaretin yapılmasını ön şarta bağlaması ve karşılıklı saygı ve güvene dayalı ortaklık ruhuna uymaması vurgulandı. Konuyla ilgili detaylı bir açıklamanın ABD'nin büyükelçisine iletilmiş olduğu ifade edildi.

Gürcistan’da sokaklar kaynıyor: Yasa tasarısına büyük protesto

Tasarı iki onaydan geçti

İktidardaki Gürcü Hayali Partisi, "yabancı etkinin şeffaflığı" yasa tasarısını ilk olarak Mart 2023'te parlamentoya sunmuştu. Tasarı, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcü kuruluşların "yabancı ajan" olarak kaydolmalarını veya para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını öngörüyordu.

Ancak muhalifler ve Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, yasa tasarısının Rusya'nın talimatıyla hazırlandığını ileri sürerek, tasarının iptal edilmesini talep etmişti. Muhalifler, tasarının iptal edilmesi için gösteriler düzenlerken, parlamentoda milletvekilleri arasında çatışmalar yaşanmış, Tiflis sokaklarında protestolar gerçekleşmişti. Gösterilerin büyümesi üzerine Gürcü Hayali Partisi, parlamentoda önceden onay alan yasa tasarısını geri çekmek zorunda kalmıştı.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal