Lobotomi nedir, sonucunda ne olur? Lobotomi uygulanan hastalıklar nelerdir?

Sosyal medyada gündem olan başlıklardan birisi olan lobotomi kavramı hakkında bilgi edinmek isteyenler internetten araştırma yapıyor. Lobotobinin psikolojik bazı rahatsızlıkların tedavisinde kullanıldığı ancak ülkemizde yasak olduğu biliniyor. Peki Lobotomi nedir, sonucunda ne olur? Lobotomi uygulanan hastalıklar nelerdir? İşte konu hakkında merak edilenler…

04.05.2024-17:13 - (Son Güncelleme: 04.05.2024-17:13) Lobotomi nedir, sonucunda ne olur? Lobotomi uygulanan hastalıklar nelerdir?

Bir beyin cerrahi yöntemi olarak bilinen lobotobi, günümüzde yoğun olarak kullanılan antidepresanlardan önce psikolojik hastalıkların tedavi edilmesinde kullanılıyordu. Sosyal medyada günün konuları arasında yer alan lobotobi kavramı hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak isteyenler arama motorlarına yöneldi. Peki Lobotomi nedir, sonucunda ne olur? Lobotomi uygulanan hastalıklar nelerdir?

Lobotomi nedir?

Beyin cerrahisi alanında kullanılan lobotomi işlemi, prefrontal korteks bağlantılarının kesilmesiyle gerçekleştirilir. Bu yöntem, 1935 yılında başlayarak psikiyatrik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmış, ancak uzun süre tartışma konusu olmuştur. Ciddi yan etkilerine rağmen, bir dönem psikiyatrik tedavide önemli bir rol oynamıştır.

Lobotomi nedir, sonucunda ne olur? Lobotomi uygulanan hastalıklar nelerdir?

20. yüzyılın başlarında, artan akıl hastanesi nüfusuyla birlikte psikolojik vakalar da çoğalmıştır. Depresyon ve anksiyete gibi rahatsızlıkların sıkça görüldüğü dönemde, I. Dünya Savaşı'nın etkisiyle psikolojik sorunlarda artış yaşanmıştır. Bu dönemde etkili tedavi seçeneklerinin kısıtlı olması, bazı hastaların lobotomi gibi kesin sonuçlar vaat etmeyen yöntemlere başvurmasına neden olmuştur.

Lobotomi, aşırı huzursuzluk, stres, depresyon, endişe ve kronik ağrıları hafifletmek için kullanılmıştır. Ancak, bu işlemin uygulanmasıyla ortaya çıkan yan etkiler ve riskler göz önüne alındığında, uzun vadeli çözümler yerine geçici bir rahatlama sağladığı belirtilmektedir.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal