ABD’de Gazze protestoları büyüyor: Netanyahu’da panik başladı

İsrail’in Gazze’ye yönelik katliamları ABD üniversitelerinde protesto edilmeye devam ediliyor. Protesto dalgası giderek büyürken protestoların odak noktası olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, protestolara son verilmesini istedi.

25.04.2024-10:42 - (Son Güncelleme: 25.04.2024-17:34)

Filistinlilere destek olmak amacıyla ABD üniversitelerinde düzenlenen protestolar giderek daha geniş bir alana yayılıyor. Görüntüler sonrası paniğe kapılan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yayınladığı İngilizce mesajda protestolara son verilmesi gerektiğini ifade etti.

Netanyahu’da panik başladı

AA’da yer alan habere göre; İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD üniversitelerindeki protestoları "korkunç" olarak tanımlayarak, bu gösterilerin durdurulması çağrısında bulundu. Netanyahu, ABD'deki bazı eyalet, yerel ve federal yetkililerin işgal karşıtı protestolara tepki gösterdiğini ancak daha fazlasının yapılması gerektiğini ifade etti. İsrail'in "haksız yere soykırımla suçlandığını" öne süren Netanyahu, bu protestoları "antisemitik" olarak nitelendirerek herkesin tepki göstermesi gerektiğini vurguladı. Columbia Üniversitesi'nde 18 Nisan'da Filistin yanlısı öğrencilerin, okulun Gazze'deki soykırımı destekleyen şirketlere olan finansal yatırımlarını protesto etmek amacıyla kampüs bahçesinde oturma eylemi başlattığı hatırlatıldı. ABD Kongre üyeleri, New York Valiliği ve Belediyesi tarafından yapılan açıklamalarda, bir haftadır nöbet tutan öğrencilerin "antisemitik" davranışlar sergiledikleri iddia edilmişti.

Columbia Üniversitesi yönetiminin, Gazze'deki soykırımı destekleyen şirketlere yapılan mali yatırımlara tepki göstermek için kampüs bahçesinde oturma eylemi başlatan Filistin yanlısı göstericilere New York polisinin müdahalesi sonrasında, yönetim ile öğrenciler arasındaki gerginliğin arttığı belirtildi.

Eylemin üniversitenin işleyişi için "tehdit oluşturduğunu" savunan Rektör Minouche Shafik'in yardım talebi üzerine göstericilere müdahale eden polisin 108 öğrenciyi gözaltına aldığı, okul yönetiminin de eyleme karışan yaklaşık 80 öğrenciye okuldan uzaklaştırma cezası verdiği aktarıldı.

ABD’de Gazze protestoları büyüyor: Netanyahu’da panik başladı

ABD’de Gazze protestoları büyüyor

Bunun üzerine, ABD'nin dört bir yanındaki üniversitelerde, öğrenciler dayanışma amacıyla kendi eylemlerini başlatmıştı.

Filistin destekçisi öğrencilerin gösterileri, New York Üniversitesi (NYU), Yale, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Tufts Üniversitesi, The New School ve Kuzey Carolina Üniversitesi gibi ABD'nin diğer önde gelen okullarına da yayılmıştı. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurmasını talep eden üniversite öğrencileri, protestolar kapsamında okullarının Gazze'deki ateşkes çağrılarına destek vermesini, İsrail'e silah tedarik eden şirketlerle iş yapmayı durdurmasını, İsrail'in askeri çabalarına destek olan projeler için bu ülkeden araştırma parası kabul etmeyi sonlandırmasını ve "Gazze'deki soykırıma destek veren şirketlere" finansal yatırımı durdurmasını talep ediyorlardı.

New York kentinde bulunan araştırma üniversitesi The New School'da, Filistin halkının yaşadığı sorunlara dikkat çekmeyi amaçlayan "Filistin'de Adalet için Öğrenciler (TNS SJP)" grubunun üyeleri, üniversitenin merkez binasında kamp kurdu. Öğrencilerin kurduğu çadırların yanında "Soykırımdan hemen vazgeçin" yazılı pankartlar gözlemlenirken, protestocular kampüsün pencerelerine sokaktan görülebilecek şekilde "Gazze Dayanışma Kampı" yazılı afişler yapıştırdılar. Öğrenciler, üniversitenin New York Polisi ile ilişiğini kesmesini ve İsrail'i boykot etmesini talep ettiler.

ABD’de Gazze protestoları büyüyor: Netanyahu’da panik başladı

Sosyal medyadan çağrılar yapılıyor

Instagram üzerinden yapılan paylaşımlarda, "Gazze dayanışma kampına katılın!" ve "Columbia Üniversitesindeki arkadaşlarımızın adımlarını takip ediyoruz." gibi ifadeler yer aldı. "Filistin'de Adalet için Öğrenciler (TNS SJP)" grubunun organizatörlerinden Kartik Gupta, yaptığı açıklamada, Columbia Üniversitesindeki öğrencilerle dayanışma içinde olduklarını ifade etti.

Gupta, "Kampı, Filistin yanlısı sesleri bastıran ve Gazze'de yaklaşık 7 aydır devam eden soykırıma sessiz kalan ülkemizdeki eğitim kurumlarının suç ortaklığını protesto etmek için süresiz olarak kurduk." dedi. Okulda İsrail'in Gazze'ye saldırılarını kınadıkları için haklarında soruşturma başlatılan ve gözetim altında tutulan öğrenciler ile öğretim üyeleri olduğunu vurgulayan Gupta, "Halktan yana olduğunu iddia eden bir kurumun, öğrencileri ve öğretim üyeleri için doğru olanı yapmaması bizi rahatsız ediyor." ifadesini kullandı.

New York Üniversitesi (NYU) öğrencileri de İsrail'in Gazze'deki saldırılarına karşı çıkmak ve Columbia'daki öğrencilere destek olmak amacıyla kampüste eylem başlattılar. Washington Square Park yakınındaki Gould Plaza önünde protestolarını sürdüren NYU öğrencileri, üniversite yönetiminden İsrail’in Filistin işgaline destek veren şirketlerle yatırım ilişkilerini sonlandırması talebinde bulundular. Eylem sırasında New York polisi, protesto eden 100'den fazla Filistin yanlısı öğrenciyi müdahale ederek gözaltına aldı. NYU'nun Stern İşletme Fakültesinin önüne kontrplak duvar örüldü.

ABD’de Gazze protestoları büyüyor: Netanyahu’da panik başladı

İsrail ile olan anlaşmalara son verin

ABD'nin önde gelen okullarından Yale Üniversitesi'nde de öğrenciler, İsrail'in Gazze'de devam eden saldırılarına karşı Beinecke Plaza'da oturma eylemi başlattılar.

Öğrenciler, Yale yönetiminden, üniversitenin İsrail ile bağlantılı "silah üreten" şirketlere yatırımlarına son vermesi talebinde bulundular.

Üniversite yönetimi ise yaptığı yazılı açıklamada, "Yale topluluğunun emniyeti ve güvenliği" gerekçesiyle polisten yardım istediğini ve eyleme son vermek istemeyen 47 öğrencinin gözaltına alındığını belirtti. Yale yönetimi, ayrıca söz konusu öğrencilerin "okuldan uzaklaştırma" talebiyle disiplin kuruluna sevk edildiği bilgisini paylaştı.

ABD'nin diğer önde gelen okullarından Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) öğrencileri de üniversite bahçesinde kamp kurdu.

Üniversitenin, İsrail Savunma Bakanlığından 2015'ten bu yana araştırmalar için 11 milyon dolar fon aldığını belirten öğrenciler, MIT'nin İsrail ordusu ile bağlantılarını koparmadan protestolara son vermeyeceklerini açıkladı.

Tufts Üniversitesinden bir grup öğrenci de okulun Medford'daki kampüsünde oturma eylemi başlattı. Filistin yanlısı öğrenciler, çadırdan oluşan kamp kurdu. Tufts Üniversitesi yönetim sözcüsü Patrick Collins, yerel basına yaptığı açıklamada, "durumu yakından izlediklerini" belirtti.

Öğrencilerin kampüste gösteri yapmak da dahil olmak üzere görüşlerini ifade etmelerine izin verildiğini ifade eden Collins, üniversite politikasını ihlal eden davranışlarda bulunan tüm topluluk üyelerinin sorumlu tutulacağını kaydetti. Collins, "Bu konudaki tutumumuz birkaç yıldır açık ve tutarlıdır. Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar (BDS) Hareketi'ni desteklemiyoruz." dedi.

Emerson College öğrencileri, Filistinlilere destek amacıyla Boston'daki Boylston Caddesi'nde düzenledikleri protestolarına devam ediyorlar. Okul yöneticilerinden Jay Bernhardt, öğrencilerin düşüncelerini protesto yoluyla ifade etme hakkına sahip olduklarını, ancak yönetimin güvenliği veya eğitimin devamlılığını tehlikeye atacak faaliyetlere izin verilmeyeceğini belirtti.

Kuzey Carolina Üniversitesi (UNC) öğrencileri de Columbia Üniversitesi'ndeki eylemlerde tutuklanan öğrencilere destek olmak amacıyla kampüste protesto düzenledi. "Filistin'de Adalet için Öğrenciler (UNC SJP)" adlı öğrenci topluluğunun organize ettiği etkinlikte, öğrenciler Güney Binası'nın dışındaki avluda toplanarak rektörün ofisinin önünde protesto gerçekleştirdiler. Çadırlarda, sandalyelerde ve piknik örtülerinde oturan öğrenciler, Gazze'ye dayanışma mesajları verdi.

UNC SJP'in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Her yerde bilinçli öğrenciler ayağa kalkıyor ve kurumlarının İsrail'in Filistin ve Filistinlilerin yaşamına yönelik soykırımındaki suç ortaklığına karşı seslerini yükseltiyorlar." denildi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal