Ons altın fiyatı ne kadar olacak? Altında yükseliş devam edecek mi? Uluslararası dev bankanın altın tahmini yatırımcıları korkuttu!

Altın fiyatları, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgal sonrası Rusya'ya dönük ekonomik yaptırımlara petrol ihracatı kısıtlanmasının da eklenmesiyle birlikte sert yükselişini sürdürürken Citi Group ise altın için ağızları açık bırakan bir tahminde bulundu.

09.03.2022-14:55 - (Son Güncelleme: 09.03.2022-17:52) Ons altın fiyatı ne kadar olacak? Altında yükseliş devam edecek mi? Uluslararası dev bankanın altın tahmini yatırımcıları korkuttu!

Son zamanlarda oluşan jeopolitik risklerden ve enflasyon tedirginliğinden beslenen ons altın zirveye yaklaşırken gram altın yönünü bin liraya çevirdi.

Altın fiyatları Amerika Birleşik Devletleri’nin Rusya’ya dönük yeni yaptırımları açıklamasının ardından son hızda uçuşa geçti. Spot piyasada altın fiyatları ons başına 2 bin 70 doları görürken gram altın bin liraya yaklaşıyor.

ABD ve İngiltere’nin Rus petrol ithalatına sınırlama getirmelerinin sonrasında yüksek enflasyon endişeleri ve küresel ekonomik toparlanmanın gecikeceği korkusuyla altın fiyatları ani bir yükselişe geçti.

Ons altın zirveye yürüyor

Yüksek jeopolitik riskler ve artan enflasyon beklentileri, yatırımcının güvenli limanı olarak bilinen altına yönelmesinin önünü açarken ons altın, yüzde 2,7 artışla 2 bin 50 dolar seviyelerine kadar yükseldi.

Dün açıklanan kararın ardından son 2 yılın en yüksek seviyesi olan ons başına 2 bin 70 dolara tırmanan altın, geçen zamanın ardından bir miktar geri çekilme yaşasa da 2 bin doların üstündeki güçlü seyrini korudu. Spot piyasada ons altın en son Ağustos 2020’de 2 bin 89 dolarla zirveye çıkmıştı.

Enflasyon, altın fiyatlarını etkiliyor

ABD merkezli aracılık şirketi High Ridge Futures’ın metal ticareti direktörü David Meger CNBC’ye yaptığı değerlendirmede altın piyasasının güvenli liman olarak görüldüğünü belirterek, “Artan enerji fiyatları, tahıl fiyatları ve ana metal fiyatlarının birleşimi, enflasyon baskısı nedeniyle altının yükselmesinin ardındaki ana sebep olmaya devam ediyor. Ayrıca, jeopolitik cephedeki büyük endişeler nedeniyle hisse senedi piyasaları baskı altına girdiği için altın piyasasında önemli miktarda güvenli liman alımları görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Enflasyon, altın fiyatlarını etkiliyor

Spot piyasada ons altın, yılbaşındaki fiyatına göre yüzde 13 yükseliş gösterdi. Rusya’nın Ukrayna’ya dönük müdahalesiyle birlikte ons altındaki fiyat artışının ise yüzde 8 olduğu görülüyor.

Gram altın bin lira sınırında

Kapalıçarşı’da altın fiyatları, jeopolitik gelişmelerle seyreden fiyatlamayla birlikte dolar/TL kurunu da izliyor. Dolar/TL’nin 14,50 seviyesinin üzerinde işlem görmesiyle birlikte gram altın fiyatları da gözünü bin lira seviyesine odakladı.

Gram altın sabah saatlerinde  959 liradan işlem görürken çeyrek altın  1536 lira alış ve 1570 lira satış fiyatı üzerinden işlem gördü. Cumhuriyet altını ise 6 bin 148 TL alış ve 6 bin 264 TL satış fiyatıyla alıcı buluyor.

Dev bankadan korkutan tahmin

Citi, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan kriz ve küresel ekonomideki yansımaları sonrasında altın ve gümüş için tahminlerini revize etti.

Ukrayna krizinin yumuşak bir makro inişe yol açacağı öngörüsüyle gelecek 6-12 ay için altın ve gümüş tahminlerini bin 875 ve 24,50 dolar/ons olarak güncelledi.

Citi, 2022'nin ikinci yarısı veya 2023 yılında resesyon olasılığının yükselmesi halinde ise altında 2 bin 350 2 bin 500 dolar/ons ve gümüşte 35-40 dolar/ons olasılığının hedeflenebileceğini ifade etti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal