Diyarbakır Barosu’ndan akıl almaz talep: Petrol çalışmalarının durdurulması için dava açtılar

Enerjide tam bağımsızlığın önemli adımlarından birisi olan petrol arama çalışmaları ile ilgili skandal bir talep geldi. Diyarbakır Barosu, Bismil, Ergani, Çermik, Silvan ve Hazro ilçelerindeki petrol çalışmalarının durdurulması için dava açtı.

26.04.2024-09:54 - (Son Güncelleme: 26.04.2024-17:23) Diyarbakır Barosu’ndan akıl almaz talep: Petrol çalışmalarının durdurulması için dava açtılar

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Şırnak’ın Gabar Dağı’nda devam ettirilen petrol çalışmalarının sekteye uğratılması için Diyarbakır Barosu’ndan akıl tutulması yaşatan bir girişim geldi. Baro’dan yapılan açıklamada, Bismil, Ergani, Çermik, Silvan ve Hazro ilçelerindeki petrol çalışmalarının durdurulması için dava açıldığı bildirildi.

Diyarbakır Barosu’ndan akıl almaz talep

İnternethaber’de yer verilen habere göre; Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu, kentte yürütülen petrol arama ve çıkarma faaliyetleri hakkında yazılı bir açıklama yayınladı. İşte açıklama:

"Son 5 yılda Diyarbakır'da 200'den fazla petrol arama ve çıkarma sahası faaliyete geçmiştir ve her ay onlarca yeni petrol arama, çıkarma sahası faaliyete geçirilmektedir. Petrol sahaları; Diyarbakır'ın tarım arazileri, mera ve ormanlık alanları üzerine kurulmaktadır. Son 5 yılda petrol arama, çıkarma faaliyetleri nedeniyle Diyarbakır'ın tarımsal alan kaybı 35 bin hektardır. Yurttaşların atalarından kalan kadim üretim topraklarını, el koyma yöntemi ile zehir saçan santrallere dönüştürmek; açık bir mülksüzleştirme ve gıda krizinin yaşandığı bu yüzyılda halkın sağlığını ve geleceğini açıkça tehlikeye atmaktır. Petrol arama ve çıkarma faaliyetleri; 'ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) Gerekli Değildir' kararı alınarak uygulanmaktadır. Halk sağlığını ve kamuyu ciddi derecede etkileyen bu faaliyetin, çevreye olan etkisinin tespitine ve alınması gereken tedbirlere dahi gerek görülmeden uygulanması açıkça hukuka aykırıdır. Gelen yoğun şikâyetler üzerine; Baromuz Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu, doğanın talan edildiği bu uygulamalara karşı hukuki süreç başlatmıştır."

Diyarbakır Barosu’ndan akıl almaz talep: Petrol çalışmalarının durdurulması için dava açtı

İptal edilmesi için dava açıldı

Baro açıklamasında, şu hukuki süreçlere de vurgu yapıldı:

Bismil ve Ergani ilçelerindeki 1'inci sınıf tarım arazilerinde, tarımsal SİT alanı olması nedeniyle çivi dahi çakılamayacak Büyük Ova Koruma Alanı ilan edilen bölgelerde hukuksuzca ilan edilen petrol arama ve çıkarma faaliyetlerine karşı Baro tarafından iptal davası açılmıştır.

Çermik ilçesindeki Önemli Doğa Alanı (ÖDA) kapsamındaki bir tarım arazisine 'ÇED Gerekli Değildir' işlemiyle yapılması planlanan petrol arama ve çıkarma faaliyetine karşı Baro tarafından iptal davası açılmıştır.

Silvan ve Hazro ilçelerindeki petrol faaliyetlerinin durdurulması için Diyarbakır Valiliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğüne başvuru yapılmıştır.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal