Rusya ekonomisi günden güne eriyor, şirketlerin hisse değerleri rekor düşüşte!

Rusya, Ukrayna işgalini başlatan ülke olması ve harekatı durdurmadan ilerlemesi sebebiyle ona karşı yapılan yaptırımlarla ekonomik açıdan oldukça sarsıldı. Bu da büyük şirketlerinin hisselerine olumsuz yansıdı.

09.03.2022-12:56 - (Son Güncelleme: 09.03.2022-12:56) Rusya ekonomisi günden güne eriyor, şirketlerin hisse değerleri rekor düşüşte!

Rusya’nın Ukrayna'ya açtığı savaş sonrasında diğer ülkelerin ekonomik yaptırımları ardı arkasına geldi. Buna bağlı olarak da ülkedeki en büyük şirketlerin değer kayıpları yüzde 99’a ulaştı.

Rus ekonomisinde önemli yere sahip olan Sberbank ve Gazprom gibi şirketlerin hisse değerleri, Ukrayna ile savaşın başlamasından bugüne dek yüzde 99 oranında değer kaybederek adeta eridi.

Londra Borsası'nda değerler düşüyor

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını duyurduğu 24 Şubat’tan bu yana, Rus şirketlerinin Londra’daki hisse değerlerinde çok önemli değer kayıpları yaşandı.

Batılı ülkeler, Rusya’ya yönelik uygulamaya koyduğu kapsamlı yaptırımlarla, ülke ekonomisinde önemli rol oynayan finans ve enerji şirketlerini de hedef aldı.

Sberbank yüzde 99 değer kaybetti

Rus finans sektörünün adeta amiral gemisi niteliğinde olan ve ülkenin en büyük bankası konumunda yer alan Sberbank’ın Londra borsasındaki hisseleri, yüzde 99 değer kaybederek 2,5 dolardan 0,015 dolara gerilerken, ülkenin ikinci en büyük bankası VTB hisselerinin alım satım işlemleri durduruldu.

Rusya’nın en büyük şirketlerinde değer kayıpları yüzde 99’a ulaştı 

Gazprom da değer düşüşlerinden nasibini aldı

Enerji sektöründe ise Rusya’nın ana aktörlerinden ve dünyanın en büyük doğalgaz şirketi olarak bilinen Gazprom’un hisseleri 4,7 dolardan 0,051 dolara gerileyerek yüzde 99 oranında değer kaybetti.

Rusya’nın en büyük petrol şirketi Rosneft’in hisselerinin değeri de bu zamanda yüzde 65 oranında düşerek 2,8 dolardan 1 dolara geriledi. Bir diğer petrol şirketi Lukoil’in hisse değeri yüzde 99, Gazprom Neft’in hisse değeri ise yüzde 38 düştü.

Perakende devleri de kayıp

Gazprom’un ardından ülkenin en büyük doğalgaz şirketi ve Batılı şirketlerle yürüttüğü sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) projeleriyle tanınan Novatek’in hisse değeri, 103 dolardan 0,6 dolara gerileyerek yüzde 99 oranında düştü.

Büyük şirketler de ekside

Petrol şirketi Tatneft’in hisseleri 29,15 dolardan 1,4 dolara düşerek yüzde 95 geriye düşerken, altın madenciliği şirketi Polyus’un hisse değeri de 65 dolardan 3,2 dolara inerek yüzde 95’lik bir düşüş yaşadı.

Ülkede enerjinin yanı sıra perakendecilik sektöründeki şirketler de Rus ekonomisine yönelik sert yaptırımlardan fazlasıyla etkilendi.

Rusya’nın en büyük perakende şirketlerinden Magnit’in hisseleri yüzde 99’dan fazla değer kaybederek 9 dolardan 0,018 dolara düşerken, X5 Retail şirketinin hisseleri de 10,6 dolardan 0,31 dolara gerileyerek yüzde 97 düşüş gördü.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal