Türkiye Rusya'dan ne kadar petrol alıyor? Rusyadan petrol almaya devam edecek miyiz? Türkiye ambargo uygulayacak mı?

Türkiye Cumhuriyeti Enerji Bakanı Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin Rus petrolünü satın almaya devam edeceğini ve küresel talebi karşılamaya yardımcı olmak adına İran’a karşı bir adım atarak İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasını umduğunu belirtti.

09.03.2022-10:49 - (Son Güncelleme: 09.03.2022-12:01) Türkiye Rusya'dan ne kadar petrol alıyor? Rusyadan petrol almaya devam edecek miyiz? Türkiye ambargo uygulayacak mı?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, katıldığı CERAWeek enerji konferansı öncesinde yaptığı bir dizi açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklamada Türkiye'nin doğalgaz talebinin yüzde 45'ini, petrolün yüzde 17'sini ve benzinin yüzde 40 oranını Rusya'dan karşıladığını ifade etti.

Alparslan Bayraktar, "Dünyanın daha çok petrole ihtiyacı var. ABD'den, Venezuela'dan, İran'dan, Suudi Arabistan'dan nereden olursa olsun bir yerden gelmeli." dedi. Bayraktar, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı petrolü aynı şekilde kolay yoldan başka bir yerden tedarik edemeyeceğini belirterek, "Rusya eskiden beri güvenilir bir tedarikçi." şeklinde konuştu.

Rusya ile sorun yaşamamalıyız

Türkiye 2018'de, 2015 İran nükleer anlaşmasından çıkmadan ve aynı zamanda İran'a karşı uygulamaya koyduğu yaptırımları yeniden devreye almadan hemen önce İran'dan günde 200 bin varil ham petrolü ithal ediyordu. Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar bu sebebi göstererek Rusya ile bir tedarik sorunu yaşanmaması gerektiğini belirtti ve ekledi; "Bir anda sıfıra indik. Bu sefer de Rusya ile yeni bir tedarik sorunu yaşayamayız.”

Türkiye, Washington ve Tahran'ın yakında İran'ın 2015 nükleer anlaşmasını yeniden uymaya başlamasını sağlayacak anlaşmaya varması umuluyor. İran ve ABD bir yıla yakın bir süredir anlaşmayı yeniden devreye sokmam için görüşmeler yürütüyor.

Alparslan Bayraktar, "Umarım İran sorunu yakında çözülecek. Bu arz sorunu ile baş etmemiz daha kolay olacaktır." diyerek sözlerini noktaladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal