Tüketiciyi korumaya yönelik yeni kararlar alındı, cihazınız tamir edilmezse 30 bin lira alabilirsiniz!

Tüketicinin korunması amacı ile mecliste yeni bir kanun teklifi hazırlandı. AK Parti tarafından düzenlenen teklife göre tüketici ve konut kredilerinde yeni düzenlemeler yapılması gündemde. Satış sonrası hizmet kapsamında da garanti süresi bitişinden sonra yedek parça bulunamaması gibi nedenlerden dolayı hizmet alamayan müşteri, 30 bin liraya kadar tazminat isteme hakkı olacak.

09.03.2022-12:41 - (Son Güncelleme: 09.03.2022-12:41) Tüketiciyi korumaya yönelik yeni kararlar alındı, cihazınız tamir edilmezse 30 bin lira alabilirsiniz!

AK Parti, ülkemizdeki tüketicilerin korunmasını hedefleyerek yeni bir kanun teklifi hazırladı. Yenilenmiş ürünlere 1 yıl garanti verilecek, yenileme merkezleri bakanlık onaylı olacak. İşte tüketici yararına çıkacak kanuna dair detaylar...

Tüketici kredilerinde düzenleme

Ak Parti tarafından hazırlanan teklife göre, tüketici kredisiyle yapılan taksitli satışlarda, tüketicinin borç ödemede temerrüte düşmesi durumunda, kalan borcun tümü yerine sözleşmede yer alan tutara bakılacak ve sözleşmede tüketici lehine düzenleme yapılacak. Tüketici kredisiyle yapılan satıştan vazgeçilmesi halinde, kredi borcunun tamamını erkenden ödeyen tüketici, kredi tahsis ücretini geri alma hakkına sahip olacak.

Konut teslim süresi uzatıldı

Öte yandan konut kredilerinde sigortasız kredi seçeneği de yer alacak. Konut kredisi sigortası, sadece borcun geri ödenmesini sağlamak için teminat amacıyla kullanılabilecek. Konut kredisi çeken tüketiciler, düşük faizden faydalanmak için ihtiyaçları olmayan yan finansal ürünleri de almak zorunda bırakılmayacak. Ön ödemeli konut projelerinde, sözleşmede belirtilen konut teslim süresine uyulması zorunlu kılınacak. Büyük ölçekli projelerde inşaatların tamamlanmasının uzun sürebilmesi sebebiyle, ön ödemeli projelerde azami konut teslim süresi 36 aydan 48 aya kadar çıkacak.

Devremülklere düzenleme

Gelecek olan düzenlemeyle birlikte, "dönem mülk", "paylı mülkiyet", "hisseli gayrımenkul satışı" gibi adlarla yapılan devre tatillerle ilgili de önlem alınacak. Bu kapsamda, devre tatil sözleşmeleri sadece kat mülkiyeti kapsamında devremülk sözleşmesi ile yapılabilecek. Şirket ortaklığı ya da dernek-vakıf üyeliğiyle devre tatil hakkı sağlanmasına yasak gelecek. Dolandırıcılık olaylarına karşı, hak sahibi olmayanların, devremülk ya da devre tatil satma hakkı olmayacak. Devre tatillerde cayma hakkının etkin kullanılabilmesi için de kapsam genişletilecek, hakkın kullanılmasının engellenmesi hedefiyle borçlandırma yapılamayacak. Ön ödemeli devremülk ve devre tatil yasaklanacak. Devre tatil sözleşmelerine 10 senelik süre sınırı getirilecek. Devre tatil hakkından yararlanılamayacağının 90 gün önceden duyurulması halinde, söz konusu dönem için tüketiciden para istenmeyecek.

Tamir edilmeyen cihazdan tazminat hakkı

Yenilenerek satılan cep telefonu, bilgisayar gibi ürünlerde yapılan değişiklikle de yenilenmiş ürünlere 1 yıl garanti verilmesine kadar verildi. Yenileme merkezleri bakanlık onaylı olacak ve söz konusu teklife göre yetkili servisler, bir sistem üzerine kayıtlı bulunacak. Yetkili servis olmayan servis dükkanları, "özel servis" ibaresini kullanmak zorunda olacak. Garanti süresinin bitişinden sonra da yedek parça bulunamaması gibi sebeplerle satış sonrası hizmet alamayan müşteriler, "Ömür boyu satış sonrası hizmet" prensibiyle tazminat talep etme hakkına sahip olacak. Teklifle, tüketici hakem heyetlerine başvuru sınırı 30 bin liraya yükseltilecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal