Gram altın bin lira seviyesini görecek mi? Altın fiyatlarında yükseliş ne kadar devam edecek? Uzmanlardan yatırımcılara uyarı!

Altın fiyatlarındaki dalgalanma durulmuyor. Dolar ve ons altının sürekli olarak artış göstermesi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle yapılan yaptırımlar ve bu ay içinde açıklanması beklenen Fed'in faiz kararı gram altında anlık sert yükselişlere ve belirsizliğin devam etmesine neden oluyor. Peki altın fiyatlarındaki artış devam edecek mi? Gram altın bin lira sınırını aşacak mı? Karşınızda altın piyasasındaki son gelişmeler...

08.03.2022-10:29 - (Son Güncelleme: 08.03.2022-10:46) Gram altın bin lira seviyesini görecek mi? Altın fiyatlarında yükseliş ne kadar devam edecek? Uzmanlardan yatırımcılara uyarı!

Rusya Ukrayna savaşının da etkisiyle hem enerji fiyatlarında hem de emtia piyasasında artış sürekli olarak devam ediyor. Buna bağlı olarak da vatandaşlar altın fiyatının nereye gideceğini merak ediyor. Bu ay içerisinde Fed tarafından açıklanması beklenen faiz kararı öncesinde gram altındaki artış hız kesmiyor. Uzmanlar, altın yatırımı için orta ve uzun vadeli düşünülmesi gerektiğinin altını çizerken gram altının bin lirayı göreceğini belirtti. ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley'in CEO'su James Gorman ise Rusya ve Ukrayna arasında patlak veren savaşa rağmen Fed'in faiz artırımına gitmesi gerektiğini söyledi. Powell'ın bu yıl 25'er baz puanlık 4 faiz artırımı yapmasını beklediğini vurguladı. 

Peki güncel altın fiyatları ne kadar?

Gram altın

Geçtiğimiz haftalarda 920 lira seviyelerini gören gram altın hafta başında zirveyi yeniden test etti ve an itibariyle bugün 939 liradan işlem görüyor.

Çeyrek altın ne kadar? 

Altın yatırımcısının en çok tercih ettiği ürünlerden bir diğeri olan çeyrek altın bugün bin 544 liradan satılırken bin 527 liradan geri alınıyor.

Yarım altın 3 bin seviyesini geçti

Yarım altın bugün 3 bin 59 liradan alınırken satış fiyatı 3 bin 89 lira.

Cumhuriyet altını ne kadar?

5 bin liranın üzerinde bulunan fiyatıyla alıcısını zorlayan Cumhuriyet altını ise 6 bin 78 liradan geri alınırken, 6 bin 138 liradan satılıyor.

Fed faiz artırımına gitmeli

Morgan Stanley CEO'su James Gorman, Ukrayna'daki savaşın ortaya çıkardığı jeopolitik ve ekonomik belirsizliklere rağmen Fed'in hala bir dizi faiz artırımına gitmesi gerektiğini düşündüğünü belirtti.

Gram altın bin lira seviyesini görecek mi? Altın fiyatlarında yükseliş ne kadar devam edecek? Uzmanlardan yatırımcılara uyarı!

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal girişiminin ardından artan fiyat baskılarını kontrol altına almak için Fed’in "amansız" faiz artırımları yapmasına ihtiyaç duyacağını ifade eden Gorman, Powell'ın bu yıl 25'er baz puanlık 4 faiz artırımı yapmasını beklediğinin altını çizdi.

Bu faiz artırımlarının dikkatli şekilde yapılması gerektiğine de vurgu yaparak stagflasyon riskini de hatırlatan Gorman, "Faizleri artırmanız gerekli, ancak ekonomiyi resesyona itmek de istemezsiniz. Eğer ekonomiyi resesyona iterseniz stagflasyon ile karşı karşıya kalırsınız" diye konuştu.

İlk faiz artırımı bu ay

Bu durum, merkez bankalarının sıkı para politikalarına geçiş sürecine yönelik yapacağı hareketlerdeki belirsizliklerin tekrardan gündeme gelmesine sebep olurken, geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri uyarınca verilen direktifler sonrası ilk faiz artırımının bu ayki toplantıda yapılacağı kesinleşti. Buna karşın savaşın ilerleyen günlerdeki seyrinin, daha önce gündeme gelen faiz artırımları konusunda agresif bir yol izleyeceği düşünülen Fed'in gelecek aylara yönelik stratejisinin farklılık gösterebileceği görüşleri de ağırlık kazandı.

Piyasada dalgalanma durulmuyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Avrupalı müttefikleriyle birlikte Rusya'dan petrol ithalatını durdurmayı görüştüklerini açıklaması piyasalardaki dalgalı seyri artırmış durumda. Jeopolitik risklerle birlikte altın fiyatları da her geçen gün fiyatını artırmayı sürdürüyor. Geçen hafta yüzde 5 yükselen spot altın, yeni haftaya da yükselişle merhaba dedi. Uluslararası piyasada altının onsu yüzde 1 primle psikolojik 2 bin dolar seviyesinin üzeri gördü. Ons altın daha sonra 2 bin dolar seviyesinin altına çekilerek sabahın ilk saatlerinde 1994 dolar seviyesine geriledi.

Gram altın bin lira seviyesini görecek mi? Altın fiyatlarında yükseliş ne kadar devam edecek? Uzmanlardan yatırımcılara uyarı!

Altın fiyatları, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısının oluşturduğu endişe ortamı nedeniyle yükselişine devam ediyor. Yeni haftanın ilk işlem gününde ons altın 2 bin doların üzerini test ederken gram altın ise 910 lira bandında seyrediyor. Altın fiyatları piyasada artan jeopolitik tansiyon dolayısıyla geçen hafta yüzde 4'ü aşan bir artış kaydetmişti.

Yatırımcıların savaş dolayısıyla güvenli liman aramalarıyla birlikte yükselen enflasyon beklentileri de altını etkileyen bir diğer faktör oldu. Enflasyon görünümü açısından yeni haftanın en kritik başlığı Amerika Birleşik Devletleri ve müttefiklerinin Rus petrolüne ambargo planladığı yönündeki haberler oldu. Bu haberlerin etkisiyle Brent petrol 140 dolar seviyesine yaklaştı.

Petrol ithalatı yasaklanabilir

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Avrupalı müttefikleriyle Rusya'dan petrol ithalatını durdurmayı görüştüklerini kamuoyuyla paylaştı.

Amerikan NBC kanalında yayımlanan "Meet the Press" programına katılım sağlayan Antony Blinken, enerji fiyatlarının arttığı günlerde Rusya'dan petrol ithalatının yasaklanması düşüncesini değerlendirdiklerini söyledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal