Vahit Kirişçi'den ilk değişiklik geldi: Toprağını üretime açana 169 milyon lira destek

Tarım ve Orman Bakanlığında Vahit Kirişçi göreve başladıktan kısa bir süre ilk mevzuat değişikliğine imza attı. Taze Bakan Kirişçi döneminin ilk mevzuat değişikliği, atıl arazilerin üretime kazandırılmasına yönelik oldu. Yeni yayımlanan kararda atıl arazilerin üretime kazandırılmasına yönelik hibe desteği açıklandı. Söz konusu projenin finansmanı için bütçeden 169 milyon 15 bin lira aktarılacak.

08.03.2022-09:46 - (Son Güncelleme: 08.03.2022-09:46) Vahit Kirişçi'den ilk değişiklik geldi: Toprağını üretime açana 169 milyon lira destek

Vahit Kirişci’nin Tarım ve Orman Bakanı olarak atanmasının ardından tarım sektörüne yönelik ilk mevzuat değişikliği, atıl arazilerin üretime kazandırılmasına yönelik verilecek hibe desteği kapsamındaki Cumhurbaşkanı Kararı oldu. Projelere yüzde 75’ine kadar verilecek hibenin finansmanı, 2022 Yatırım Programı’nın Bitkisel Üretimi Geliştirme başlıklı kaleminden alınacak. Söz konusu bütçe finansmanı için yatırım programında 169 milyon 15 bin lira bütçe ayrılmıştı.

Ekim sürecinin önemli bölümü tamamlandı

Pandeminin etkileri ülkemizdeki üretim sektöründe hala devam ederken patlak veren Rusya Ukrayna savaşı, tarım ürünlerinde arz sıkıntısının meydana gelmesine yol açarken, Türkiye’deki gıda fiyatları dünya ortalamasının üzerinde yükseldi. Hem hububat hem de ham yağda, hammadde olarak dışa bağımlı olan Türkiye, uzun yıllardır ithalatı tercih ettiği ürünlere ulaşımda zorluk çekmeye başlayınca, bu ürünlerin içerde üretimini artırmayı sağlamaya çalışıyor. Bununla ilgili olarak ise Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yatırım bütçesinde yer alan Bitkisel Üretimi Geliştirme kaleminden faydalanılacak. Bu kalem için 2021 yılı Yatırım Programında 116 milyon 115 bin lira ayrılmıştı. Ancak karar kapsamında üretimi geliştirilmesi düşünülen ürünlerin önemli bir kısmının, Türkiye genelindeki ekim süreci tamamlanmış gözüküyor.

Karara uyarınca yapılacak olan ödemeler, 2022 Yılı Yatırım Programı kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi’nin alt projesi olan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Alt Projesi için tahsis edilen ödenek yardımıyla karşılanacak. Eğer bu alt proje kapsamında, başka yapılacak herhangi bir destek projesi açıklanmazsa, hibe desteğinin tutarı 169 milyon 15 bin lirayı bulacak.

Toplamda 5 ayrı proje

Karar kapsamında, toplam 5 ayrı proje çeşidi altında hibe desteği sağlanacak. Buna göre hibe desteği kapsamındaki yatırım konuları şunlar:

Boş bırakılan atıl durumda bulunan veya nadasa (dinlenme) bırakılan arazileri uygun münavebe(ekim nöbeti) planı ve ekim yöntemleri kullanarak tarımsal üretime kazandırılması,

İklim değişikliğini dikkate alarak uygun çeşitlerde hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkilerin üretimi gerçekleştirmek, 

İşlemeli tarıma uygun olmayan arazilerde, katma değir yüksek bitki türlerinin üretimini artırmak,

Hasat sonrası kayıpları azaltmak ve katma değeri artırmak amacıyla birincil üretim sonrası kurutma ve işleme tesisleri kurmak, 

Doğal ekolojilerinde var olan bitki türlerinin aşılama, çeşit değişimi ve benzeri teknik uygulamalarla birim alandan verimliliği artırmak.

Hibe oranları proje bedelinin en fazla yüzde 75’i kadar olabilecekken diğer kamu kuruluşlarından aynı konuda destek alan yatırımlar, bu destekten faydalanamayacak. Haksız yere yapılan ödemeler, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun referans alınarak geri ödeme alınacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal