Ruslar Avrupa'yı tehdit ediyor: Gazı kesme hakkına sahibiz

Rusya Ukrayna savaşının 13. gününde Rusya tarafına uygulanan yaptırımlar devam ederken Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Avrupalı siyasilerin, Rusya'yı Kuzey Akım 1'den gaz akışına ambargo uygulamaya mecbur ettiklerini iddia etti. Başbakan Yardımcısı Novak, Rus petrolüne yönelik olası bir ambargonun piyasalarda "felakete" yol açacağını belirtti.

08.03.2022-09:17 - (Son Güncelleme: 08.03.2022-09:51) Ruslar Avrupa'yı tehdit ediyor: Gazı kesme hakkına sahibiz

Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, başkent Moskova’da gazetecilere açıklamalarda bulundu. Rusya’ya yönelik suçlamalar nedeniyle Kuzey Akım 1 konusunda adım atabileceklerine işaret eden Novak, olası bir yaptırımın tüm dünyada önüne geçilemez bir felakete neden olabileceğini belirtti.

Gazı kesme hakkımız var

Mütekabiliyet gereği boru hattından geçerek dünyaya ulaşan doğalgaz akışını kesebileceklerini ifade eden Novak, “Kuzey Akım 1’den gaz akışına ambargo uygulamak için her hakkı elimizde tutuyoruz. Ancak şu ana kadar böyle bir adım atmadık. Bunun kimseye hiçbir yararı olmaz. Ancak Avrupalı siyasiler açıklamalarıyla bizi buna mecbur bırakıyorlar.” açıklamalarını yaptı.

Rusya, Kuzey Akım 1 boru hattıyla Baltık Denizi aracılığıyla Almanya’ya yılda 55 milyar metreküp doğalgaz sevk ediyor.

Varil fiyatı 300 doların üzerine çıkabilir

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rus petrolüne yönelik bir ambargonun piyasalarda "felakete" neden olacağını belirterek, "Eğer söz konusu ambargo yaşanırsa petrolün varil fiyatı 300 doların üstüne çıkabilir." açıklamasında bulundu.

Novak, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Rus petrol ihracatına yönelik olası yaptırımları da ele aldı.

Avrupa’da Rus petrolü kadar güçlü bir alternatifin kolay bulunamayacağının altını çizen Başkan Yardımcısı Novak, "Bu bir seneden daha fazla zaman alır ve Avrupalı müşteriler için çok daha pahalı olur. Avrupalı politikacılar, vatandaşlarını, onları neyin beklediğini, benzin, elektrik ve ısınma fiyatlarının aniden yükseleceği konusunda dürüstçe uyarmalıdır." şeklinde konuştu.

Novak, Rus petrolüne olası bir ambargo nedeniyle fiyatların önemli oranda yukarı yönde hareket edeceğine vurgu yaparak, "Rus petrolüne yasakların küresel piyasa için felaket sonuçlara yol açacağı kesinlikle açıktır. Petrolün varil fiyatı 300 doların üstüne çıkabilir." dedi.

Bu durumun kimseye yararı olmaz

Rusya’nın petrol ihracatına ambargo gelmesi halinde sevkiyatlarını başka bölgelere yönlendirebileceğini anlatan Novak, bu durumdan kimsenin fayda sağlamayacağını belirtti.

Novak, Rus ordusunun Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırdığına yönelik suçlamaları kabul etmediklerini de üstüne basarak söyleyerek, "Rus silahlı kuvvetleri, tesiste çalışan Ukraynalı uzmanlarla iş birliği içinde çalışıyor." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal