Neden Bayan Değil Kadın?

Son dönemlerde oldukça popüler bir söylem haline gelen bayan değil kadın ifadesinin bu kadar yaygınlaşma nedeni merak ediliyor. Bayan kelimesinin kadını cinsel kimliğinden uzaklaştırdığı fikrine sahip olanlar bayan yerine kadın denmesini istiyor. Peki neden bayan değil kadın? Bayan neden denmez?

27.01.2021-09:52 - (Son Güncelleme: 27.01.2021-09:52) Neden Bayan Değil Kadın?

Bayan kelimesinin kullanımı son dönemlerin tartışmalı konularından biridir. Bay ve bayan kelimeleri cinsiyet belirtmeye gerek olmayan durumlarda kullanılsa da kadın ve erkek, cinsiyet ifade etmek için kullanılır. Peki neden bayan değil kadın? Neden bayan denmez?

BAYAN DEMEK NEDEN YANLIŞ?

'Bayan değil kadın' ifadesi zaman zaman tartışmalara konu olmaya devam etmektedir. Kadın kelimesi cinsiyet ayrımı için kullanılmaktadır. Ancak bayan kelimesi daha çok hitap için kullanılıyor. 

Genel inanışa göre kadınların cinsiyetlerinin bahsedilmesinden kaçınılması düşünüldüğü için bayan kelimesini kullanmak yanlış görülüyor. Hitap etmek, kibar olmak için ise bayan yerine 'hanımefendi' kelimesinin kullanımının daha doğru olduğu düşünülüyor. 

KADIN KELİMESİNİN ANLAMI TDK

Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre kadın kelimesinin manası, yetişkin dişi bir birey anlamına gelir. 18 yaşını doldurmuş olan insanlar yetişkin olarak kabul edilir ve TDK’ya göre de kadın olarak isimlendirilir. TDK’ya göre bayan kelimesi, isim ve soy isim önüne getirilen bir hitap ve saygı sözcüğüdür.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal