Bunlar Çocuklardaki Sosyal Fobinin Belirtileri

Çocuklar, tanımadıkları ortama girdikleri zaman veya birileriyle tanıştıklarında utangaç ve çekimser olabilirler. Aslında bu normal bir durumdur. Fakat bazı çocuklar farklı ortamlara girdiklerinde kendilerini ifade edemezler. Bu sık yaşandığında çocuğun içe kapanık olduğu düşünülebilir.

24.03.2020-11:22 - (Son Güncelleme: 24.03.2020-11:03) Bunlar Çocuklardaki Sosyal Fobinin Belirtileri

Bazı çocuklar yeni bir ortama girdikleri zaman veya yeni biriyle tanıştıklarında iletişim kurmakta zorlanabilirler. Çünkü çocuklar ilk defa girdikleri ortamda öncelikle etrafını izler ve kendini güvende hissettiği zaman iletişim kurmaya başlar. Fakat bazen çocuklar arkadaş ortamlarına girdikleri zamanlarda bile kendilerini ifade etmekte zorluk çeker, kalabalık ortamlara giremez, herhangi bir soru sorulduğu zaman cevap veremezler. Bu durumu sık yaşandığında çocuğun içe kapanık olabileceği düşünülür. Hatta öyle ki, bazı çocuklarda bu beden diline de yansıyabilir. Çocuk Gelişim Uzmanı Selin Şit konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

İÇİNE KAPANIKLIĞIN NEDENLERİ

Aile içinde şiddet ve baskı olması çocuğun içe kapanık olmasına neden olabilir. Evdeki baskıdan dolayı çocuk ezilir ve düşüncelerini ifade edemeyen bir çocuk olabilir.

Çocuk, anneyle yeteri kadar duygusal bağ kuramazsa bu, çocuğun içe kapanık olmasına ya da çok fazla hırçın olmasına neden olabilir.

Çocuğun düşüncelerine değer verilmez, her durumda aşağılanır, sürekli olumsuz yanıtlara maruz kalır ve engellenirse çocuk, kendisini ifade etmekten çekinir ve büyüdükçe kendi sınırlarını çizemeyen, başkalarına bağlı yaşayan, korkak, çekingen, içe kapanık ve hatta ileri safhalarda sosyal fobi yaşayan bir çocuk haline gelebilir.

ANNE BABALARA TAVSİYELER

  • Çocuğun kendisini ifade etmesine müsaade ederek, ona ve onun düşüncelerine kıymet verdiğinizi gösterin.
  • Çocuğunuza nasıl iletişim kurulabileceğine dair rol model olun. Yabancılarla nasıl diyalog kurması gerektiğini ona gösterin.
  • Çocuğun, kendisini güvende hissedeceği ve yanında bulunduğunuz yerlerde yabancılarla iletişim kurması için destekleyin.
  • Çocuğunuza sorumluluklar yükleyin ve bu sorumluluğu yerine getireceğinden emin olduğunuzu ona hissettirin, cesaretlendirin, sözel olarak peşiktirerek onu destekleyin.
  • İletişim kurması için onu zorlamak yerine motive ederek alıştırmaya çalışın.
  • Hep eksikliklerini görmeyin, artı yönlerini de görüp onun bu yönlerini takdir edin.
  • Sorununuz devam ederse mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal