Çocuklarda Kusma Neyin Belirtisidir ?

Anne ve babalar için oldukça sıkıntı veren çocuklarda kusma durumu fizyolojik gelişmedeki yaşanan rahatsızlıktır. Peki hemen hemen her çocukta görülebilen kusma sorunu nasıl geçer, kusmaya ne iyi gelir?

23.03.2020-16:22 - (Son Güncelleme: 23.03.2020-16:23) Çocuklarda Kusma Neyin Belirtisidir ?
Çocukların yüzde 60'ından fazlasında kusma rahatsızlığı görülebilmektedir. Bunun altında yatan nedenler arasında mide ve sindirim sisteminin gelişim gösteriyor olması, değişen besin türleri ve alınan takviyelere karşı vücudun verdiği reaksiyon gibi pek çok farklı durum sebebi ile çocuklarda kusma rahatsızlığı görülebilmektedir. Ayrıca 4-8-12 yaş arasındaki hormonel ve duygusal geçişler, buluğ ve ergenlik çağlarına giriş gibi fizyolojik süreçler de çocuklarda kusma sorunlarının kaynağı olunabilmektedir. Bununla birlikte aşağıdakilere durumlara dikkat edilmelidir.

ÇOCUKTA KUSMAYA KARŞI NE YAPILIR?
 
Çocukta kusmaya karşı öncelik olarak gereken ilgi ve alakayı vermektir. Unutulmaması gereken konu bunun doğal bir süreç olduğudur. Kusan çocuğa ne şart olursa olsun kızılmamalıdır. Çocuğun kendisini kusmamaya zorlaması, olağan gelişen kusma eyleminden daha riskli bir durumdur. Kusma görülen çocuk, en az 1,5 saat boyunca bir şey yemeye zorlanmamalıdır. Uzmanlar tarafından da belirtildiği üzere, çocuklarda kusma çoğunluk ile takviye gıdaların vücuda fazla gelmesinden dolayı yaşanmaktadır
Uzun yol çocuklarda kusmaya neden olabilmektedir. Benzer şekilde vapur ve feribot başta olmak üzere deniz aracı yolculuklarında da çocuğun hassasiyeti anlaşıldığı anda yolculuk boyunca çocuk sabit bir şekilde durmalı ve mümkün olduğunca yola bakmamalıdır.
 
ABUR CUBUR TÜKETİMİNE DİKKAT 

Yemek aralarında verilen abur cuburlar çocuklarda kusmaya neden olmaktadır. Bu nedenle uzmanlar tarafından abur cuburun haftada 3-4 defadan fazla verilmemesi verildiği vakitte de tok karına verilmesi gerektiği belirtilmektedir.

ÇOCUKLARDA KUSMAYA KARŞI BİTKİSEL ÇÖZÜMLER

Çocukta kusmaya karşı uygulanabilecek bir takım önlemlerin arasında çocuğun bağışıklık sisteminin de güçlendirmesi amacı ile geleneksel olarak uygulanan nane limon basit ama etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle yolculuk gibi bazı özel durumlarda, çocuğun kraker gibi tuzlu ve hafif karbonhidratlı atıştırmalıklarla mide öz suyunu dengelemesi sağlanabilir.
Rezene çayı, içeriğindeki enzimler ile mide sorunlarına karşı oldukça etkili olabilmektedir. Bunlar arasında, çocuklarda kusma da yer almasının yanı sıra gelişmekte olan çocuk sindirim sistemi nedeni ile de rezene çayı uzmanlarca önerilmektedir. 

Ayva, elma ve muz gibi hem vitamin açısından zengin hem de lifli yapısı ile sindirim kolaylaştırıcı meyveler çocuklar için sıkça tercih edilmesi gereken meyvelerdendir. Genel olarak doluluk hissi sağlaması ile de çocuklarda kusmaya karşı etkili olabilmektedirler. Ayrıca kusma problemi yaşayan çocukların yiyeceklerine ya da içeceklerine hindistan cevizi yağı damlatılması, çocuklarda kusma sorununa karşı etkili olabilecektir.
 
 
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal