Çocuklarda Ses Bozukluklarına Dikkat

Çocukluk döneminde meydana gelen ses sorunları kişinin sosyal gelişiminde, okul ve gelecekteki mesleki başarısında etkili bir rol oynar. Ailelerin çocuklarındaki ses değişimlerini fark etmemeleri çocuklarda psikolojik sorunlara neden olabiliyor. Çocukluk döneminde ses bozukluklarına dikkat etmek gerekiyor…

14.03.2020-16:54 - (Son Güncelleme: 14.03.2020-16:45) Çocuklarda Ses Bozukluklarına Dikkat

Son yıllarda yapılan konuyla ilgili tanı, tedavi ve yaklaşım alanlarında önemli ilerlemeler olduğunu ifade eden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ziya Saltürk, “Çocuklarda ses bozuklukları özellikle ergenlik öncesi döneminde fark edilir duruma geliyor. Ailelerin fark etmemesi veya önemsememesi durumunda ergenlik döneminde psikolojik sorunlara yol açabiliyor,” dedi.

Ses telleri, bebeklik döneminden ergenlik dönemine kadar durmadan gelişim halindedir. Bu gelişim yalnızca ileriye yönelik olmadığını, sesin temel frekansını, aralığını ve kontrolünü de içerdiğini belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ziya Saltürk, “Ses gelişimini üç kısımda inceleyebiliriz. İlk dönem 3 yaşına kadar devam eden hızlı gelişim sürecidir. Bunu ergenliğe kadar sürecek yavaş gelişim süreci izler. Ergenlikte ise tekrar hızlı bir gelişim süreci gözlenir ve ses bozuklukları bu dönem ile beraber kendini göstermeye başlar. Ses bozukluklarının görülme oranı yüzde 6-23 arasındadır,” şeklinde açıklamalarda bulundu.

KİŞİNİN HAYATINDA OLUMSUZ ETKİLER OLUŞTURUR

Gelişim döneminde meydana gelen ses sorunları kişinin yaşamı üzerinde olumsuz bir etkiye neden olabildiğinin altını çizen Doç. Dr. Ziya Saltürk, “Çocuklardaki ses bozuklukları arasında en sık rastladığımız sorun ses kısılması durumu. Ses kısılmasının birçok nedeni olmasıyla beraber en önemli nedenini nodül oluşturuyor” dedi. Ses bozukluğu olan çocuklara multidisipliner yaklaşım ile yaklaşılması gerektiğini de belirten Doç. Dr. Saltürk, “Çocuklarda ses bozukluğu tanısı için çocuğun ev içinde iletişim kurma yetisinin nasıl etkilendiği, ev dışında iletişim kurup kurmada güçlük çekip çekmediği, evde ve okulda iletişim konusunda ne derece destek alabildiği, konuşmada efor ve zorlanmasının olup olmadığı, kişisel ve sosyal gelişimde sorun yaşayıp yaşamadığı, çocuğun sesi konusunda kaygılarının olup olmadığı ve bu durum, kulak burun boğaz uzmanı, konuşma-dil patoloğu, pediatri uzmanı ve ebeveynler ile birlikte değerlendirilmeli” ifadelerini kullandı.

SES DEĞİŞİMLERİ TAKİP EDİLMELİ

Tedavi konusundaki en önemli problemin çocukların seslerinden genellikle şikayetçi olmamaları ve ailelerin ergenlik döneminde sesin değişip, düzeleceği düşüncesinde olabildiklerinin önemini vurgulayan Saltürk, “Tedavi seçenekleri ses hijyeni, bekle gör yaklaşımı, ses ve davranış terapisi ve cerrahidir” açıklamasını yaptı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal