İranlı Virolog Keyvani: Karantina Önlemlerinde Geç Kalındı

İran Sağlık Bilimleri Üniversitesi Viroloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Keyvani, İran'da yeni tip coronavirüsün yayılmasının önüne geçilmesi için karantina önlemlerinin uygulanmasında geç kalındığını ve salgının ülkenin tümüne dağıldığını belirtti.

11.03.2020-16:52 - (Son Güncelleme: 11.03.2020-16:43) İranlı Virolog Keyvani: Karantina Önlemlerinde Geç Kalındı

İran Sağlık Bilimleri Üniversitesi Viroloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Keyvani, İran'da yeni tip coronavirüsün yayılmasının önüne geçilmesi için karantina önlemlerinin uygulanmasında geç kalındığını ve salgının ülkenin tümüne dağıldığını belirtti.

İran Sağlık Bilimleri Üniversitesi Viroloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hüseyin Keyvani, İran'da şimdiye kadar 354 kişinin can kaybına sebep olan coronavirüs salgınıyla ilgili değerlendirmeler yaptı.

Coronavirüsün ülkede tespit edildiği ilk günlerde karantina tedbirine başvurulmamasını eleştiren Keyvani, "Virüsün henüz yayılmadığı dönemde en sıkı şekilde karantina tedbirleri uygulanmalıydı, karantina ve tüm kentlerin dezenfekte edilmesi için geç kalındı. Şu anda ülkenin tamamına yayılan bu hastalığa karşı sağlık kurallarına riayet etmeliyiz. Artık karantina ve tüm kentlerin dezenfekte edilmesi için geç kalındı." diye konuştu.

Görev yaptığı hastanede günde neredeyse 1000 kişinin test edildiğini fakat bu sayının yeterli olmadığını ifade eden Keyvani, şu sözleri ekledi:

"Tam olarak kaç kişinin enfekte olduğunu bilmiyoruz. Milyonlarca kişiyi test etme imkanı da bulunmuyor. Daha fazla kişinin test edilebilmesi için virüs tespit kitlerinin onaylanıp laboratuvarlara gönderilmesini umuyoruz. Bana göre, şu anda en önemli iş kendi sağlımızı korumaktır."

HASTALIĞIN BELİRLENMESİ HUSUSUNDA YAPTIRIMLARIN ETKİSİ YOK

Keyvani, ABD'nin tek taraflı yaptırımlarının ülkede coronavirüsle mücadeleyi dolaylı yoldan etkilediğine vurgu yaptı.

İranlı virolog, "Coronavirüsün teşhis ve tedavi edilmesi sürecinde yaptırımların bir etkisi bulunmuyor. Elbette örneğin hükümet sağlık teçhizatı almak istediğinde ödemeyi bankalar üzerinden gerçekleştiremiyor ve bu mesele dolaylı yoldan etki ediyor ancak hastalığın teşhisi konusunda yaptırımların herhangi bir etkisi bulunmuyor." dedi.

Çin'den dünyaya tüm dağılan coronavirüd, İran'da ilk olarak 19 Şubat'ta Kum şehrinde görülmüş, akabinden hemen hemen ülkenin tümüne yayılmıştı. Ülkede coronavirüse yakalananların sayısı bugün itibariyle 9 bine, can kaybı da 354'e ulaştı. Şimdiye dek coronavirüs teşhisi konulan 2 bin 959 kişi de tedavi olarak taburcu edildi.

İran'da coronavirüs teşhisi konulan Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Rıza Rahmani, Tahran Milletvekili Zühre İlahiyan ve Kum Sağlık Bilimleri Üniversitesi Muhammed Rıza Kadir'in iyileştiği belirtilmişti.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal