Ermenistan’dan Azerbaycan’a yeşil ışık: Kafkasya’ya yeniden barış gelecek mi?

Ermenistan ile Azerbaycan, Kafkasya’daki demiryolu bağlantısının yeniden kurulmasına ilişkin anlaşma sağlamak üzere. İşte detaylar…

14.05.2024-09:44 - (Son Güncelleme: 14.05.2024-17:16) Ermenistan’dan Azerbaycan’a yeşil ışık: Kafkasya’ya yeniden barış gelecek mi?

Ermenistan, Azerbaycan’ın demiryolu bağlantısını yeniden kurma fikrine sıcak baktığını ifade etti. Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, AGİT Dönem Başkanı ve Malta Dışişleri, Avrupa İşleri ve Ticaret Bakanı Ian Borg ile Erivan'da bir araya geldi.

Armenpress'in haberine göre Mirzoyan, Azerbaycan ile devam eden barış anlaşması görüşmelerine dair Kazakistan'ın Almatı şehrinde Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile gerçekleşen olumlu görüşmeyi değerlendirdi.

Kafkasya’ya yeniden barış gelecek mi?

AA’da yer alan habere göre; Mirzoyan, her iki ülkenin toprak bütünlüğünün karşılıklı tanınması ve sınır belirleme çalışmalarının 1991 Almatı Bildirgesi temelinde sürdürülmesinin önemine vurgu yaptı. Ayrıca, bu bildirge ilkelerinin Azerbaycan ile müzakere edilen barış anlaşmasına dahil edilmesinin, bölgesel anlaşmazlığın sona erdirilmesine ve Güney Kafkasya'da kalıcı bir barışın tesis edilmesine katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

Ermenistan’dan Azerbaycan’a yeşil ışık: Kafkasya’ya yeniden barış gelecek mi?

Mirzoyan, barışın önemli bir bileşeninin bölgedeki ulaştırma yollarının yeniden açılması olduğunu vurgulayarak, "Özellikle ilk aşamada Azerbaycan ile demiryolu bağlantısının yeniden kurulmasıyla ilgileniyoruz. Elbette tüm altyapılar geçtiği ülkelerin egemenliği altında olacak, o ülkelerin yargı yetkisine göre işleyecek ve elbette düzenlemeler, karşılıklılık ve eşitlik prensiplerine uygun olacaktır." ifadesini kullandı.

Malta Dışişleri, Avrupa İşleri ve Ticaret Bakanı Ian Borg ise onlarca yıl süren çatışma ve acıların ardından Ermenistan ve Azerbaycan halklarının gerçekten hak ettikleri barış, güvenlik ve refaha ulaşmasının zorunlu olduğunu ve bu konuda somut sonuçlar sağlayan tüm ulusal ve uluslararası girişimleri desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal