Yumurta Üreticileri Açıkladı: 'Stoka Gerek Yok'

YUM-BİR Başkanı Afyon, "Vatandaşlarımızın ihtiyacı olabilecek yumurtayı fazlasıyla üretebilme kapasitemiz var." diye konuştu.

19.03.2020-11:38 - (Son Güncelleme: 19.03.2020-11:39) Yumurta Üreticileri Açıkladı: 'Stoka Gerek Yok'

YUM-BİR Başkanı Afyon, "Vatandaşlarımızın ihtiyacı olabilecek yumurtayı fazlasıyla üretebilme kapasitemiz var." diye konuştu.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, Türkiye'de vatandaşların gerek duyan yumurtayı fazlasıyla üretme kapasitesinin olduğunu ifade ederek, "81 milyon insanımız günlük 100 milyon yumurta tüketse bile biz tedarikini ve lojistiğini aksatmayız. Yumurtada stok yapılmasına gerek yok." diye konuştu.

Afyon, açıklamasında pek çok ülkede dağılan coronavirüs (Covid-19) salgınıyla Türkiye'nin de mücadeleye devam ettiğini anımsattı.

Bu zaman diliminde yumurta üreticilerinin gelişmeleri dikkatli ve temkinli bir şekilde izlediğinin altını çizen Afyon, üreticilerin yurt dışı bağlantılarını yenilediklerini belirtti.

Afyon, coronavirüsün en çok etkilendiği ülkelerden biri olan İran üzerinden transit geçişleri ertelediklerini belirterek, bu süreçte uygulamaya alınan önlemlerden sektörün daha az etkilenmesi için faaliyetler yürüttüklerini açıkladı.

Önlemler sebebiyle yumurta fiyatlarının üreticiler açısından zarar derecesine inmesinden dolayı ticari ömrü biten tavukları kesime gönderdikleri bilgisini aktaran Afyon, "Zararın boyutunu ve süresini kestiremediğimiz için önümüzdeki birkaç aylık sürede kestireceğimiz hayvanlarımızı da programa aldık. Bizim üretimimiz halkımızın günde en az 1 yumurta yemesine hesaplıdır. Vatandaşlarımızın ihtiyacı olabilecek yumurtayı fazlasıyla üretebilme kapasitemiz var. 81 milyon insanımız günlük 100 milyon yumurta tüketse bile biz tedarikini ve lojistiğini aksatmayız. Yumurtada stok yapılmasına gerek yok." dedi.

Zarar gerekçesiyle daha çok tavuk kesime gönderilmezse yumurta fiyatlarının yükselmeyeceğine vurgu yapan Afyon, şu ifadeleri kullandı:

"Bugünkü yem fiyatlarıyla yumurta maliyeti 'L' boyda adet başına 35 kuruştur. Son dönemde üretici çıkışı satış fiyatı 35 kuruşun altında. 30 adetli 'L' boy yumurta pazarda, bakkalda 12-13 lira, büyük marketlerde 14-15 lira ise makul fiyattır. Bu rakamın altında satılıyorsa üreticinin cebinden gidiyordur, üzerinde satılıyorsa aracıda kar marjı yüksektir."

YUMURTADA FIRSATÇILIK İSTEMİYORUZ

Yumurtanın bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine tesirinin yetkililer ve uzmanlar aracılığıyla ifade edildiğinin altını çizen Afyon, bu üründe fırsatçılık yapılmasını istemediklerini söyledi.

Afyon, gereken kadar yumurta alınması gerektiğini ifade ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Ambalajında aldığımız yumurtaları ambalajını açarak, kutusunda, tüketim anına kadar yıkamadan, ısı dalgalanmasına maruz bırakmadan, 10 derece civarı sıcaklığa kadar, direkt güneş ışığından uzak tutarak, etiket tarihlerine dikkat ederek serin ortamda koruyabiliriz. Vatandaşlarımız hijyen açısından ambalajlı yumurtaları tercih etmeliler."

Afyon, stok edilemeyen satış fazlası yumurtalar için ihracat yollarının sağlık uygulama koşulları içerisinde desteklenmesinin üreticiler ile ülke ekonomisine katkı sağlayacağını da ifadelerine ekledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal