Hesaplamalar giderek hızlanıyor: En düşük emekli maaşında yeni rakam belli oldu

SSK, Bağkur ve memur emeklisinin merakla beklediği Temmuz zammı öncesinde Merkez Bankası’nın enflasyon tahminini yükseltmesi hesaplamaları kızıştırdı. Vatandaşlar zam hesaplamalarını yoğunlaştırdı. İşte detaylar…

14.05.2024-11:20 - (Son Güncelleme: 14.05.2024-17:17) Hesaplamalar giderek hızlanıyor: En düşük emekli maaşında yeni rakam belli oldu

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 36'dan yüzde 38'e çıkardı. Bu değişiklikle birlikte, enflasyonun zirve yapmasının mayıs ayında beklendiği bildirildi. Tahminlerdeki bu değişiklik, emekli ve memurların temmuz zammına odaklanmasına neden oldu ve hesaplar yeniden yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün kamuda yapılacak tasarrufları detaylı bir şekilde açıkladı. Ancak, tasarruf tedbirleri göz önüne alındığında, refah payı olasılığının düşük olduğu düşünülüyor.

En düşük emekli maaşında yeni rakam belli oldu

Merkez Bankası Başkanı'nın enflasyon raporu sunumunda mayıs ayı için enflasyonun yüzde 75-76 seviyelerinde bekledikleri belirtildi. Yıllık enflasyonun zirve yapmasının da mayıs ayında olması bekleniyor. Şu anda, 4 aylık enflasyon yüzde 18.72 seviyesinde. Başkan Karahan'ın öngörüsü doğru çıkarsa, 5 aylık TÜFE'nin yüzde 22.41'i bulması bekleniyor. 

Hesaplamalar giderek hızlanıyor: En düşük emekli maaşında yeni rakam belli oldu

İlk 6 ayda enflasyonun yüzde 25.39 olacağı tahmin ediliyor. Bu durumda, emekli aylıklarının en az bu oranda artması bekleniyor. Memur ve emekliler için toplu sözleşme devreye gireceği için maaş artışının yüzde 20 civarında kalabileceği tahmin ediliyor. 

Eğer 6 aylık enflasyon tahmini doğru çıkarsa, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL, en düşük memur emeklisi maaşının ise 17 bin 688 TL olması bekleniyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal