Kanun dışı! IBAN ile ödeme yapanlara ağır cezalar geliyor: 'Noterde bile işlem yapamayacakduruma gelebilirsiniz'

Son dönemde birçok işletme, post cihazlarının bozuk olduğunu veya çalışmadığını öne sürerek müşterilerden IBAN üzerinden ödeme yapmalarını talep ediyor. Ancak, bu yöntemin yaygınlaşması, ciddi vergi kaçakçılığına yol açtığı gerekçesiyle yetkililerin dikkatini çekti. Vergi kaçıran işletmeler ve onlara IBAN kiralayanlar ağır cezalarla karşı karşıya kalacak. Üstelik bu cezalar sadece işletmeleri değil, aynı zamanda IBAN’a ödeme yapan müşterileri de kapsayacak.

14.05.2024-10:46 - (Son Güncelleme: 14.05.2024-12:39) Kanun dışı! IBAN ile ödeme yapanlara ağır cezalar geliyor: 'Noterde bile işlem yapamayacakduruma gelebilirsiniz'

Pek çok işletme, müşterilerini zorlayarak IBAN üzerinden ödeme yapmalarını sağlıyor. Bu durum, vergi kaçakçılığına neden olduğu için büyük cezalara yol açacak. Vergi Hukuk Uzmanı Av. Dr. Burak Aslanpınar, bu konuda yaptığı açıklamada, işletmelerin müşterilerini IBAN ile ödemeye zorlamalarının kanun dışı olduğunu belirtti. Aslanpınar, “Firmalar, 5464 sayılı kanuna göre, müşterileri IBAN ile ödeme yapmaya zorlayamazlar. Tüketici şikayet ettiğinde, işletmenin bankayla ilişkisi sonlandırılabilir” dedi.


IBAN kullandıranlara ve ödeme yapanlara cezalar

Yalnızca IBAN’ını kiralayan işletmeler değil, bu IBAN’a ödeme yapan müşteriler de cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacak. Av. Dr. Burak Aslanpınar, “Gönderdiğiniz kişinin kim olduğunu bilmiyorsunuz. Hem KDV, hem gelir vergisi, hem geçici vergi derken inanılmaz rakamlara çıkabiliyor” ifadelerini kullandı. Bu durumda, IBAN’ını kullandıran kişi komisyon karşılığı yaptığı varsayılarak vergi cezasına çarptırılabilir. Ayrıca, bankayı bu konuda bilgilendirmeyenler, 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ve 5 bin güne varan adli para cezası ile karşılaşabilir.


Banka hesapları bloke edilebilir

IBAN’ını kullandıran kişilerin banka hesapları bloke edilebilir ve MASAK’a (Mali Suçları Araştırma Kurulu) durum bildirilebilir. Aslanpınar, “Noterde bile işlem yapamayacak duruma gelebilirsiniz. Mal varlığınız dondurulabilir, cezaevine girebilirsiniz. Suç gelirinin aklanması ve terörün finansmanı anlamında ilişkili kişi olarak görülebilirsiniz. En azından tedbiren banka hesaplarınız bloke olabilir” uyarısında bulundu.

Dikkatli olunmalı

Bu kapsamda, IBAN üzerinden ödeme talep eden işletmelerle karşılaşıldığında dikkatli olunması ve kanun dışı işlemlerden kaçınılması gerekiyor. Hem işletmelerin hem de müşterilerin bu konuda bilinçli davranmaları, ağır cezalarla karşılaşmalarını önleyebilir. Vergi kaçakçılığına karşı yürütülen bu sıkı denetimler, ekonominin kayıt altına alınması ve mali disiplinin sağlanması açısından büyük önem taşıyor.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal