Kripto para yatırımcıları dikkat: O işlemler artık yasaklanacak

Bu hafta Meclis’e gelecek olan teklife göre kripto para varlıklarında bazı işlemlerin yasaklanması bekleniyor.

14.05.2024-11:28 - (Son Güncelleme: 14.05.2024-17:17) Kripto para yatırımcıları dikkat: O işlemler artık yasaklanacak

Kripto para yatırımcılarını ilgilendiren yeni yasa teklifi bu hafta TBMM’de görüşülecek. Teklife göre kripto para varlıkları ilk kez olmak üzere ‘gayri maddi varlıklar’ olarak nitelendirilecek. Böylelikle sektörde işlemlerin daha şeffaf ve güvenilir olması hedefleniyor.

SPK yetkili olacak

İnternethaber’in yer verdiğine göre; ihraçlara ilişkin esasların belirlenmesi yetkisi Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) verilecek. Alım-satım platformlarının lisanslanması ve denetimi de SPK tarafından yapılacak. Finansal kuruluşlar gibi hizmet sağlayıcılara asgari faaliyet şartları getirilecek.

Kripto para yatırımcıları dikkat: O işlemler artık yasaklanacak

Bazı işlemler yasaklanacak

Platformlarda yapılan tüm transfer işlemleri kayıt altına alınacak ve Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından yapılacak düzenlemelere uyum sağlanacak. Kripto varlıkların fiyatlarında ani ve sert değişiklikler yaşanabileceği için riski artırabilecek kredili işlemler, açığa satış ve kaldıraçlı işlemlerden kaçınılması gerektiği düşünülüyor.

Yurtdışı uygulamalarda da benzer şekilde yasaklar ve sınırlamaların getirildiğine vurgu yapılıyor. Kripto varlık yatırımlarının riskli olduğu göz önünde bulundurularak, alım satıma yönelik sigorta mekanizması oluşturulmayacak ve bu işlemler yatırımcı tazminatından muaf tutulacak. Ayrıca, yasa taslağında "izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı" suçunun tanımlandığı belirtiliyor. SPK'dan izin almadan faaliyet gösterenlere cezai yaptırımlar öngörülüyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal