Dünya Kız Çocukları Günü Nedir, Ne Zaman Kutlanır?

11 Ekim Dünya ne günüdür? Ne zaman kutlanmaya başlanmıştır?

11.10.2021-15:29 - (Son Güncelleme: 11.10.2021-15:29) Dünya Kız Çocukları Günü Nedir, Ne Zaman Kutlanır?

Her yıl dünya çapında kutlanan Dünya Kız Çocukları Günü, tüm ötekileştirilmiş kızlar için kutlanıyor. Kız çocuklarına yönelik ayrımcılığın son bulması için farkındalık oluşturmak isteyen Birleşmiş Milletler, aldıkları bir kararla 11 Ekim’i Dünya Kız Çocukları Günü ilan etmişti. Peki, Dünya Kız Çocukları Günü nedir? Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman kutlanmaya başlamıştır? Hepsi haberimizde.

11 EKİM DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ NEDİR?

Her yıl 11 Ekim’de dünya genelinde Kız Çocukları Günü kutlanıyor. Kız çocuklarının cinsiyetlerinden ötürü eşitsiz durumlara maruz bırakılması sonucu farkındalık yaratmak için her yıl kutlanıyor. 2012 yılında Birleşmiş Milletler tarafından alınan kararla birlikte 11 Ekim Dünya Kız Çocuklarına armağan edilmişti. Birleşmiş Milletler’in bin yıllık kalkınma planı doğrultusunda alınan kararda, kız çocuklarının kendilerini etkileyecek kararlar almasını, kız çocuklarına desteği ve kızlara yatırım yapmayı hedefleme doğrultusunda Dünya Kız Çocukları için 11 Ekim seçildi. Bu gün sayesinde kız çocuklarının yaşadığı ayrımcılık ve insan haklarından koparılması gibi konular gündem oluyor ve farkındalık oluşuyor. Diğer gündeme taşınan konulardan bazıları eğitim hakkı, beslenme, yasal haklar, kadına yönelik şiddet ve küçük yaşta evliliktir.


DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ NE ZAMAN?

Çoğu gelişim planı ve programlarının içinde kız çocuklarının sorunlarını düzeltmeye dayalı bir konu olmaması ötürü Birleşmiş Milletler, 2012’de aldığı kararla birlikte 11 Ekim’i dünyadaki tüm kızlara armağan etti. Araştırmalara göre dünyada 70 milyona yakın kızın eğitim almadığı ve ilkokula dahi gidemediği biliniyor. Dünya genelinde 5 ila 14 yaş arası çocuklardan kızlar, erkeklerden 160 milyon saat daha fazla ev işi yapıyor. Dünya genelinde her dört kız çocuğundan biri 18 yaşından önce evlendiriliyor. Bu istatistikleri baz alarak her gün 11 Ekim, farkındalık yaratmak için kutlanıyor.

DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ NASIL KUTLANIR?

Her yıl farklı temalar seçilip o temalar hakkında dünya genelinde etkinlikler düzenleniyor. Etkinliklerden bazıları Birleşmiş Milletler sponsorluğundayken bazılarıysa özel kuruluşlar tarafından organize ediliyor. Türkiye’de de yerel organizasyonlar ve etkinlikler yapılıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, sosyal medya hesabından kızıyla beraber çekildiği fotoğrafı paylaşarak, "Hiçbir şey, o gülen yüzün kadar iyi gelemez bir babaya." ifadesini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal