Novartis Firması ABD'de Coronavirüs İçin Sıtma İlacını Deneyecek

Coronavirüs salgını için henüz net bir tedavi yönetimi bulunamazken, her gün yeni bir açıklama gündeme geliyor. İsviçreli ilaç firması Novartis, coronavirüse karşı sıtma ilacı hidroksiklorokininin rastgele denemesini yapabilmek için ABD Gıda ve İlaç İdaresi ile anlaştıklarını duyurdu.

20.04.2020-14:25 - (Son Güncelleme: 20.04.2020-13:50) Novartis Firması ABD'de Coronavirüs İçin Sıtma İlacını Deneyecek

Çin'in Vuhan kentinden yayılmaya başlayan coronavirüs salgını birçok ülkede etkisini göstermeye devam ediyor. 2019'un aralık ayında yayılmaya başlayan virüs şimdiye kadar dünya genelinde 2.5 milyon insanı etkiledi. Virüse karşı henüz net bir tedavi yöntemi bulunamazken, iddialar ve girişimler devam ediyor. 

Son olarak İsviçreli ilaç firması Novartis, ABD'de hastalığın üçüncü fazını geçirmiş veya daha kritik durumda 440 hasta üzerinde sıtma hastalığı için kullanılan hidroksiklorokini deneyeceğini açıkladı. Açıklamada, sonuçların mümkün olan en kısa süre içerisinde raporlanıp kamuoyu ile paylaşılacağı da belirtildi. Hidroksiklorokin ilacı sıtma için yıllardır kullanılırken, bu ay coronavirüs hastalığının tedavi sürecinde kullanılması için FDA tarafından acil kullanım izni aldı. Fakat şu an coronavirüsü tedavi ettiğine yönelik olarak net bir bilmsel kanıt yok. Lupus ve romatoid artriti gibi hastalıkları tedavi etmek için de kullanılan ilaç, ABD Başkanı Donald Trump tarafından övüldükten sonra satış patlaması yaşamıştı.

Konuyla ilgili olarak ilacı geliştirenlerden biri olan John Tsai, "Hidroksiklorokinin coronavirüs hastalığı olan hastalar için faydalı olup olmayacağı konusundaki bilimsel soruyu cevaplamanın öneminin farkındayız." ifadelerini kullandı. 

FİRMALARIN ARAŞTIRMALARI DEVAM EDİYOR

Öte yandan, birçok ilaç firması salgın için çalışmalarını sürdürüyor. Novartis, Roche ve Gilead Sciences gibi ilaç sektörünün önde gelen firmaları, eski ilaçları yeniden test ediyor. Son olarak, Gilead, Ebola ilacı remdesivir'in deneme sürümünü genişletti. Remdesivir ilacı Almanya'da coronavirüse karşı umut olarak manşetlere taşındı ve hastalığı iyileştirdiği belirtildi.

YAN ETKİLERE KARŞI UYARILDI

Bazı uzmanlar Novartis'in denemeye hazırladığı ilacın yan etkileri olabileceğini de belirtti. Uzmanların, söz konusu ilacın, hastalar üzerinde görme kaybı ve ciddi kalp problemleri gibi tehlikeli yan etkiler oluşturacağı yönünde endişeleri var. Novartis CEO'su Vas Narasimhan, ilacın viral salgına karşı en büyük umutlarından biri olduğunu söyledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal