İsrail'in Türkiye Korkusu

Tel Aviv menşeili Haaretz gazetesi, İsrail'in Türkiye'ye yapılması hedeflenen F-35 teslimatı sebebiyle kaygı duyduğunu ve Türkiye'ye F-35'lerin kapasitesini yükseltecek teknolojinin verilmesini önlemek için ABD'li yetkililerle görüştüğünü aktardı.

28.05.2018-10:20 - (Son Güncelleme: 28.05.2018-10:58)

İsrail merkezli Haaretz'e konuşan üst düzey bir İsrailli sorumlu, Tel Aviv’in F-35'lere sahip tek Ortadoğu ülkesi olmayı planladığını ve bu sebeple Türkiye'ye gönderilecek F-35'ler hususunda ABD ile yakın temas halinde olduğunu kaydetti.

İsrailli yetkili, F-35'e dair ayrıntıların diğer ülkelere sızmasından ve İsrail ordusunun bölgesel rekabetleri sebebiyle F-35'lerin kapasitesinin yükseltilmesi hususunun Türkiye ile paylaşılmasını engellemek istediklerini ifade etti.

YAKINDAN TAKİP EDİYOR

ABD ve İsrail arasında mevzu bahis görüşmelerin merkezinde F-35'lerin kapasitesinin yükseltilmesine dair teknoloji transferi yer alıyor. Tel Aviv, Washington ile görüşmeleri resmi olarak reddetse de Türkiye'ye gönderilecek F-35'lerin teslimatı konusunu yakından izlediği biliniyor.

İsrail Savunma Bakanlığı'ndan yetkililer, Ankara’nın F-35'lerin üretimine yatırım yapan az sayıda ülkeden biri olmasına sebebiyle Türkiye'ye 100 F-35'in teslimatını engellemenin oldukça güç olduğunu ifade ediyor.

TÜRKİYE 'KARŞILIK VERİRİZ' DEMİŞTİ!

Washington ve Ankara arasında hâlihazırda F-35'lerin teslimatı hususunda pürüzler bulunuyor. ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen ve Türkiye'ye F-35 savaş uçağı satışının askıya alınmasını da öngören tasarıyla alakalı Ankara’dan sert bir açıklama gelmişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, ABD'nin F-35 savaş uçaklarının satışını gerçekleştirmemesi durumunda karşılık verileceğini ifade etmişti.

F-35’lerin verilmesinin koşulunu, Rusya'dan S-400 savunma sisteminin satın alınmasında vazgeçilmesi ve rahip Brunson'ın serbest bırakılmasına bağlayan Sözcü Aksoy, ''Elmalarla armutları aynı sepete koymaya çalışıyorlar, bu doğru değil'' ifadeleri kullanmıştı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal