Gazze Ekonomisi İsrail Ablukasından Sonra Covid-19'la Bir Darbe Daha Aldı

Yeni tip coronavirüs nedeniyle yaklaşık 14 yıldır İsrail ablukası altında bulunan Gazze'de ekonomik kriz daha da büyüdü.

10.04.2020-12:01 - (Son Güncelleme: 10.04.2020-11:59) Gazze Ekonomisi İsrail Ablukasından Sonra Covid-19'la Bir Darbe Daha Aldı

Yeni tip coronavirüs nedeniyle yaklaşık 14 yıldır İsrail ablukası altında bulunan Gazze'de ekonomik krizi daha da arttı.

İsrail’in haksız ablukası altında bulunan Gazze'de, 13 kişide daha virüse rastlandığının duyurulması sonrası alınan önlemler çerçevesinde, tespit edildiğini ilan etmesinin ardından alınan tedbirler kapsamında alınan bazı sektörlerin tamamen ya da kısmen kapatılması kararı, yaşanan ekonomik krizin daha da büyümesine yol açtı.

Yaklaşık 2 milyon 500 bin kişinin ikamet ettiği Gazze’de virüs önlemlerinden en fazla turizm, düğün organizasyonları, ulaşım, ticaret ve sanayi etkilendi. Pek çok işletmenin kapatılmasıyla yeni tip coronavirüs salgını öncesi yüzde 50 oranındaki işsizlik ve yoksulluk oranının, şu anda yüzde 54'lere çıktığı ifade ediliyor.

"GAZZE'DE YOKSULLUK DAHA DA DERİNLEŞTİ"

Gazze'deki Turizm ve Restoran Heyeti Başkanı Salah Ebu Hasira, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni tip coronavirüs salgınıyla mücadelede alınan önlemlerden turizm ve yemek sektörünün çok fazla etkilendiğini ifade etti.

Otel ve restoranların kapanmasıyla 5 bin kişinin işsiz kaldığı ve aileleriyle beraber olmak üzere yaklaşık 25 bin kişinin ciddi şekilde etkilendiğini ifade eden Hasira, "Bölgede işsizler ordusuna 5 bin kişi daha eklendi. Diğer bir ifadeyle Gazze'de yoksulluk daha da derinleşti" şeklinde konuştu.

Gazze Ticaret Odası Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Mahir et-Taba da yeni tip coronavirüs salgını dolayısıyla yaklaşık 15-20 bin kişinin işinden olduğunu kaydetti.

Taba, virüs sebebiyle işsizliğin daha da artacağını ve bu durumun ilerde yoksulluk olarak etkisini göstereceğini ifade etti.

İşsiz kalan kişilerin binlerce aileye baktığını kaydeden Taba, "Covid-19 salgını başta Gazze olmak üzere genel olarak Filistin'de ekonomik krizi derinleştirecek" ifadelerini kullandı.

GAZZE EKONOMİSİ ÇÖKME NOKTASINA GELDİ

Yıllardır süregelen İsrail ablukası dolayısıyla Gazze ekonomisinin çökme noktasına geldiğini anımsatan Taba, dünyadaki pek çok gelişmiş ülkenin ekonomisini olumsuz yönde etkileyen virüsün bölgede yıkıcı bir etki oluşturacağının altını çizdi.

Taba, virüsün önüne geçmek adına alınan önlemler nedeniyle ulaşım sektörünün de yüzde 80 durma noktasına geldiğini ifade etti.

Filistin Sağlık Bakanlığı, ülkede 13'ü Gazze'de tespit edilen, 263 Covid-19 vakasına rastlandığını bildirmişti.

Yaklaşık 2 milyon 500 bin Filistinlinin ikamet ettiği Gazze Şeridi, İsrail tarafından 2006'dan şimdiye kadar kara, deniz ve havadan abluka altında bulunuyor. Yaklaşık 14 yıldır abluka altında bulunan Gazzeliler ekonomi, sağlık ve eğitim gibi birçok konuda sınırla imkanlar sebebiyle güçlük yaşıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal