Fransa'da Grev Bilançosu Çok Ağır

Fransa’da işçiler Macron yönetimin kemer sıkma politikalarını ve reformlarına karşı grev başlattı. Hala devam eden grevlerde ekonomik bilanço ağırlaştı.

25.04.2018-16:36 - (Son Güncelleme: 25.04.2018-16:31) Fransa'da Grev Bilançosu Çok Ağır

Fransa’da Macron hükümetinin reform ve kemer sıkma girişimlerini karşı demiryolu çalışanları, emekliler, memurlar, öğrenciler ile havacılık, enerji, sağlık, temizlik ve sosyal yardım sektörü işçilerinin başlattıkları grevler Fransa ekonomisini derinden etkiliyor.

GÜNLÜK ZARAR 2 MİLYAR EURO

Ekonomi dergisi Capital, grevler sebebiyle Fransa’da ki üretimin yüzde 15’inin aksadığını belirterek tüm sektörler göz önüne grevlerin ülke ekonomisine zararının günlük ortalama 2 milyar euro olduğunu aktardı.

Fransa Otelcilik Endüstrisi Meslek Birliği (UMIH), grev dönemine kadar ülke turizminin atılımda olduğunu, grev ve eylemler sebebiyle otellerde doluluk ve rezervasyon oranlarında yüzde 10 ila 20 düşüş olduğu belirtildi.

ŞİRKETLER OLUMSUZ ETKİLENDİ

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, "Otel rezervasyonları, taşımacılık ve turizm gibi belli sektörlerde grevin şimdiden etkisini gördük’’ açıklamasını yapmıştı.

Fransa Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Konfederasyonu (CPME), grevlerden Fransa’da ki şirketlerin yüzde 74’ünün olumsuz etkilendiğini söyledi.

SEFERLER İPTAL EDİLDİ

Tarım sektörü Kooperatifleri Birliği, Fransa’da tahıl ve tarım ürünlerinin yüzde 40’ının demiryolu ile taşındığı bilgisini aktararak grev sebebiyle yük treni seferlerinin yüzde 70’e yakınının iptal edildiğini, üreticinin ürünlerini başka yollar ile taşıma çözümüne gittiğini ve 1 ton başına 5 ila 20 avro bir kaybın mevzu bahis olduğunu ifade etti.

FRANSA GREVDE

Fransa Ulusal Demiryolu İdaresinde (SNCF) yapısal reforma gidilmesi ve demiryolları işletmelerinin rekabete açılması adımları, Fransa’da uzun süredir tartışma konusuydu.

Güncel borcu 47 milyar avro kadar olduğu ifade edilen SNCF’nin borçlarının 2020 yılı itibarıyla devlet tarafından üstlenilmesi, sektörün rekabete açılması ve ayrıcalıklı bulunan “demiryolu çalışanı statüsüne” sonlandırılmasını isteyen reform, 17 Nisan’da Fransa Ulusal Meclisinde oylamaya sunularak büyük çoğunlukla kabul edildi. Demiryolu çalışanları, 3 Nisan tarihinden itibaren, haziran ayının sonuna kadar greve gitme kararı aldı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal