AB, Sudan'daki Şiddet Olaylarının Acilen Durdurulması Çağrısında Bulundu

AB, Sudan'a itidal ve son zamanlardaki şiddet olayları hakkında soruşturma başlatılması çağrısı yaptı

07.06.2019-09:16 - (Son Güncelleme: 07.06.2019-09:00)

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Afrika Birliği (AfB) Barış ve Güvenlik Konseyi'nin Sudan'ın üyeliğini durdurmasının ülkede barışın yeniden inşası için gerekli şartları ortaya koyduğu belirtildi.

Siyasi sebeplerle tutuklanan tüm Sudanlı vatandaşların serbest bırakılması yönünde çağrı yapılan açıklamada, şiddete bir an önce son verilmesi ve son zamanlarda yaşanan olaylar hakkında güvenli soruşturma başlatılması gerektiği aktarıldı.

Afrika Birliği'nin dış kuvvetlerin müdahaleden kaçınması gerektiği hakkında çağrısının uygulanmasının önem taşıdığının üstünde durulan açıklamada, yine Afrika Birliği'nin sivil iradenin Sudan'da hükümeti devralmasını engelleyen kişilere karşı cezai yaptırım uygulanabileceği hakkındakş açıklamasının not edildiği aktarıldı.

SUDAN'DA DURUM   

Sudan güvenlik kuvvetleri, geçen Pazartesi sabahı başkentte gösterilerin odağındaki ordu karargahı önünde toplanan göstericileri gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla dağıtmıştı. Sudan Doktorlar Komitesi şimdiye kadar 108 kişinin hayatını kaybettiğini açıklarken, Sudan Sağlık Bakanlığı ölü sayısının 46'dan fazla olmadığını aktaqrmıştı.

Ülkede 19 Aralık 2018 tarihinde ekonomik kriz sebebiyle başlayan gösterilerin hızla rejim karşıtı eylemlere dönüşmesinden sonra ordu, 11 Nisan'da yönetime el koyduğunu duyurmuş ve 30 senelik Ömer el-Beşir dönemi bitmişti.

Ordunun ülke yönetimine el koymasından sonra sivil yönetime geçiş için eylem yapan protestocular, geçiş hükümetinin nasıl oluşması gerektiğine ilişkin askeri görevlilerle müzakereler düzenliyordu.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal