40 Yıllık Savaş Bitti! Müslümanlar Özgürlüğüne Kavuştu

Filipinler'de 40 yıldır devam eden iç savaşta Müslüman halk sonunda istediğini aldı. Filipinler Devlet Başkanı Duterte, Moro Müslümanlarına özerklik veren yasayı onayladı.

27.07.2018-14:05 - (Son Güncelleme: 27.07.2018-14:11)

Filipinler Devlet Başkanı Duterte, Moro Müslümanlarına geniş kapsamlı özerklik veren yasayı kabul etti.

MÜSLÜMANLARIN YAŞADIĞI ADALARA ÖZERKLİK YASASI ONAYLANDI

Filipinler'de, Müslüman nüfusun yoğun olduğu Mindanao eyaleti bölgesindeki adalara kapsamlı özerklik verecek Bangsamoro Organik Yasa Tasarısı (BOL) Devlet Başkanı Rodrigo Duterte tarafından kabul edildi.

40 YIL SÜREN İÇ SAVAŞ SON BULDU

40 sene devam eden ve 120 bin kişinin hayatını kaybetmesine, 2 milyon kişinin göç etmesine sebep olan iç savaşın son bulması için Filipinler hükümeti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi MILF arasında 2012'de bir çerçeve anlaşması imzalanmış, 2014'de ise barış dönemiini gözlemlemek için "Bağımsız Gözlemci Heyeti" kurulmuştu. Bu çerçevede değişik komisyonlar kurulmuştu.

"Silahların Bırakılması Komisyonu'nun başkanlığını Türkiye'den bir büyükelçi yapmaktadır. Denetim Komisyonu'nda ise Türkiye'den bir STK, İHH, vardır. 2014'deki Banksomoro Anlaşması uyarınca Moro Müslümanları özerklik hakkını elde etmişlerdir.

2014'de Filipinler Devlet Başkanı Aquino ile MILF Başkanı Murad İbrahim Japonya'nın Hiroşima şehrinde bir araya gelmiş, Banksomoro'da 2 sene vazife yapacak geçici hükümetin kapsamını değerlendirmişlerdir.

Moro Müslümanları iç işlerinde bütünü ile bağımsız, dışişleri ve güvenlik hususlarında ise Filipinler hükümetine bağlı olacaktır. Moro Müslümanları İslam hukukuna tabi olacak, Moro'daki Hristiyanlar ise Filipinler Devlet Hukuku'na tabi olacaklar.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal