2021 Berat Kandili Ne Zaman?

''Berat Kandili ne zaman?'' sorusu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Müslümanlar için önemli günlerden biri olan Berat Kandili'nin anlam ve önemi de araştırılan konulardan biri. Peki Berat Kandili ne zaman? Berat Kandili nedir? Berat ne demek?

16.03.2021-10:05 - (Son Güncelleme: 16.03.2021-10:05) 2021 Berat Kandili Ne Zaman?

Berat Kandili, mübarek olarak kabul edilen üç ayların son kandili olarak bilinmektedir. Ramazan ayının habercisi olan Berat Kandili'nin hangi güne denk geldiği ise vatandaşlar tarafından merak edilen bir konudur. Peki Berat Kandili ne zaman? Berat Kandili nedir? Berat ne demek?

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?

Üç ayların son kandili olarak bilinen Berat Kandili, 27 Mart 2021 Cumartesi gününe denk gelmektedir. Müslümanlar tarafından idrak edilen bu mübarek güne adını veren Berat, günahlardan arınma temize çıkma, ilahi af olarak ifade edilmektedir. Bu günde Müslümanlar, günahların affolunduğuna ve tövbelerin kabul olunduğuna inanmaktadır. Kandil, Şaban ayının 15. gecesine denk gelmektedir.

BERAT KANDİLİNİN ANLAMI NEDİR?

Berat Kandili'nin anlamı Hz. Muhammed tarafından:

''Şâbanın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, 'Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!' der.'' şeklinde açıklanmıştır.

Hz. Aişe'nin rivayet ettiğine göre Hz. Muhammed bu gece için:

''Cebrail as bana gelip şöyle dedi:"Bu gece Şaban'ın on beşinci gecesidir. Allah Teâlâ bu gece cehennemden Beni Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca insanları Cehennem'den azat eder. Ancak bu gecede Allah şu kimselere rahmet nazarıyla bakmaz.

Kendisine şirk koşanların, müslümanlara karşı kin ve düşmanlık besleyenlerin, akrabaları ile münasebeti kesenlerin, gururlu ve kibirlilerin, ana-babasına asi olanların ve içki içmeye devam edenlerin yüzüne bakmaz. (Beyhaki,et-Tergîb ve't-Terhib, II 471, V.162, Tirmizi, Savm,39; İbn Mace. İkame,191.'' demiştir.

BERAT KANDİLİ NEDİR?

Berat gecesinde Kur'an-ı Kerim, Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına indirilmiştir. Bu olaya ''inzal'' denilmektedir. Bununla birlikte Kadir gecesinde Kur'an-ı Kerim, parça parça indirilmeye başlanmıştır. Bu hadise ise ''tenzil'' olarak ifade edilmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal