YKS 2022 TYT, AYT, YDT ağırlıkları ve standart sapma değerleri puan hesaplama

Bugün gerçekleştirilecek olan TYT sınavında adaylar ter dökerken sınavların puan hesaplamalarının nasıl yapılacağı konusu da merak edilmektedir. ÖSYM internet sitesi üzerinden açıklanan hesaplama sistemi adaylar tarafından merak ediliyor.İşte YKS puan hesaplama tablosu…

18.06.2022-13:03 - (Son Güncelleme: 18.06.2022-13:03) YKS 2022  TYT, AYT, YDT ağırlıkları ve standart sapma değerleri puan hesaplama

YKS sınavı kapsamında adaylar bugün ilk oturum olan TYT sınavına girdiler. Yarın gerçekleştirilecek olan AYT Ve YDT sınavlarının ardından öğrenciler yoğun geçen bir seneden sonra derin bir oh çekecekler. Sınav sonuçları için nasıl bir hesaplama yöntemi kullanıldığı da merak edilen konulardan bir tanesidir. ÖSYM sınav soru dağılımları hesaplama tablosu hakkında açıklama yaptı. ÖSYM İnternet sitesi üzerinden yapılan açıklamada 2022 yılı puan hesaplamalarına yer verildi.

YKS puan hesaplaması

2022 yılında YKS sınavına katılacak olan adaylar için her test ve her soru da farklı bir hesaplama ve puan yer almaktadır. Her soru faklı standart değerlere göre değerlendirilmektedir. ÖSYM tarafından açıklanan hesaplama tablosunda yer alan hesaplamalar şu şekildedir:

Sınavda testler ayrı ayrı puan hesaplamalarına göre değerlendirilecektir. Adaylar testlerden aldıkları doğru ve yanlış sayılarına göre 4 yanlış 1 doğruyu götürecek şekilde bir hesaplama yapılmaktadır.Buna göre adayların test puanları belirlenecek.

Adayların puanlarının standart sapmaları alınarak adayların puanları belirlenecektir.

Belirlenen bu ortalama ve standart sapma ile adayların ortalamasının 50, standart sapmasının ise 10 olduğu puanlar hesaplanacaktır.

YKS sınavında yanlış olduğu tespit edilen soruların iptal edilmesi kararı ÖSYM Başkanlığı ve yargı mercilerinin tarafından yapılmaktadır. Buna göre adayların puanları tekrardan yeni puanlamaya göre belli olacaktır. Cevabı değiştirilen sorular içinde yeni cevap anahtarı geçerli olacaktır.

TYT için geçerli olan Tablo 1C'deki puanlama sistemi baz alınarak adayların A-TYT puanı belirlenecektir. Adaylar Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almalıdır. Bu durum göz önüne alınarak adayların A-TYT puanı belli olacaktır.

A-TYT puanı için en küçüğü 100 olan ve en yükseği 500 olan bir puan türüne dönüşecektir.

AYT ve YDT'de puanları Tablo 1E'deki puanlama sitemiz baz alınarak adayların ilgili alandaki puanları belli olacaktır.Buna göre adayların ASAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puan türlerinden Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almalıdır. TYT puanı olmayan adayların AYT ve/veya YDT puanları hesaplanmayacak.

A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanları için her biri ayrı ayrı olarak en küçüğü 100, en büyüğü 500 ola puanlar ile adayların SAY, SÖZ, EA, DİL puanları belirlenecektir.

AYT sosyal bilgiler testinde adaylar Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almamaları durumundan muaf kabul edileceklerdir. Bunun yerine Felsefe gurubu soruları olan Felsefe (2), Psikoloji (1), Sosyoloji (2), Mantık (1) soruları cevaplandırılacaktır. AYT Sosyal Bilimler alanında adaylar toplam 46 soru ile karşılaşacak bunların 34’ünü cevaplamak zorunlu olacaktır.

2022 YKS Puan Hesaplaması

İkinci kez sınava katılanlar adayların puanı nasıl hesaplanacak?

2021 yılında TYT’ye katılan öğrenciler için 2022 yılında sınavlarında izlenecek olan yol şu şekildedir:

2021 yılında TYT sınavına katılan ve puanı 200 ve üzeri olan adayların sınav başarı sıralamaları dikkate alınacak ve buna göre yüzdelik dilim hesaplaması yapılacaktır. 2022 yılında TYT sınavına katılan adaylar içinde aynı hesaplama kullanılmaktadır.

2021 yılındaki yüzdelik dilimler referans alınarak puanı 200 ve üzerindeki adayların 2022 yılındaki puanları bu dilime göre 200-500 puan aralığındaki puanlara dönüştürülecektir. Bu puan türüne ise “Dönüştürülmüş Puan”denilmektedir. Bu puanlar adayların bir önceki sınav puanlarından yüksek ya da düşük olabilmektedir.

2021 ve 2022 yıllarında sınava katılan adayların dönüştürülmüş puanları hesaba alınarak iki sene içerisindeki en yüksek puan adayın 2022 yılı TYT puanı olarak geçecektir.

2021 yılında sınava katılan ancak 2022 yılında sınava katılmayan adayların 2022 ve üzerinde olan puanları için 2021 yılı sınav puanı 2022 yılı TYT puanı olacaktır.

Sınava katılan adayların başarı sıraları 2022 TYT puanları kullanılarak belirlenecektir. Sınava katılan adayların aynı yıldaki TYT puanı ve 200 ve üzerinde olan notların 100 ile çarpılması durumunda adayların “yüzdelik dilim değeri”belli olmuş olacaktır.

YKS Puan Hesaplaması Nasıl Yapılıyor

2022 YKS sonuçları ne zaman açıklanacak?

Adayların katılacağı üç oturum olan Temel Yeterlilik Testi(TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT)ve Yabancı Dil Testi (YDT)sınavları 20 Temmuz Pazartesi ÖSYM kendi sitesi üzerinden açıklanacaktır. Adaylar sistem üzerinden sınav sonuçlarını görebilirler. Tercih sürecinde ise tercihler ÖSYM üzerinden yapılacaktır.

Diploma puanı nasıl hesaplanacak?

Adayların diploma puanlarının hesaplanması durumunda asgari asgari 100 puan ile 500 puan arasında bir değerlendirme yapılacaktır. Diploma puanı 100 olan bir kişinin puanı 5 ile çarpılıp buna ek olarak bir hesaplama yapılacaktır. Diploma puanı 50 olan bir kişi için sınav puanına eklenecek olan puan 250 puan olacaktır.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal