Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Neden Türkiye? Ukrayna ve Rusya neden bize güveniyor?
Talha Keleş
Neden Türkiye? Ukrayna ve Rusya neden bize güveniyor?
30.03.2022 Çarşamba 14:25

Bugün aklıma şöyle bir soru takıldı; Türkiye bir insan olsaydı kim olurdu? Bunu düşünürken gözümden Türkiye’nin yakın dönemde yaşadığı olaylar da bir bir geçmeye başladı tabi. Düşünsenize düne kadar istenmeyen ülke, kan isteyen ülke, soykırım yapan ülke, işgalci ülke iken bir anda barışın umudu olan ülkeye dönüştük. Hiç gerek yok kendimizden gerçekleri saklamamıza, evet Batı yıllardır bizi kendi medyası aracılığı ile adeta bir öcüye hatta bir canavara dönüştürmeye çalışıyordu. “İlahi adalet” diye haykırasım var! Şimdi ise kendi elleriyle güzelleme yapıyorlar. Dün Erdoğan'ın katil Drone’ları bugün barışın umudu olabiliyor mesela.


Araya sıkıştıralım, muhalefet de stratejik derinlikte pek debelenip duruyor bu süreçte. Başarısız buldukları Türk dış politikası bir anda akademide ders olarak okutulacak kadar başarılı hale geldi. Üzgünler tabi… Keşke aynı şeylere üzülüp aynı şeylere sevinebilsek değil mi? Savaş başladığı günden beri birçok ülke aracı olmaya çalıştı, Hindistan’dan Çin’e Libya’sından Suud’lara kadar birçok devlet araya girmeye çalıştı. Başarısız barış çabalarını da reklam malzemesi yapan Batı’yı ekleyelim buraya. Macron’un o başarısız barış girişiminden sonra verdiği pozları unutmak mümkün değil. Mesela Zelenski’nin bir Yahudi olmasına rağmen İsrail’e güvenmeyip Türkiye’ye güvenmesi de not edilmesi gereken gelişmelerden biri. Süreç boyunca Türkiye’nin istikrarlı ve barışçıl tutumu, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunurken, Rusya ile olan ilişkilerini asla askıya almaması. 


Eğer bir barış olacaksa bunun ancak diyalog yoluyla olacağına inanması ve bunun için çaba sarf etmesi tarafların Türkiye’ye olan güvenini artırmış olmalı. Bakın burası çok önemli! Türkiye, NATO ve Batı’nın uygulamak için ısrarcı olduğu hiçbir ambargoya katılmadı, kimseyle ortak bir siyaset gütmedi. Kendi çıkarlarını ve komşularının haklarını korumaktan başka bir şey yapmadı. Batı’nın oyunlarına alet olmadı. Tek bir hedefi vardı; Suriye’de, Irak’ta, Libya’da olduğu gibi komşularının toprak bütünlüğünü korumak, barışı tesis etmek ve mazlumların zulüm görmesini engellemek. Kimsenin kimseye güvenemediği ortamda tarafların güvendiği bir ülkeyiz. İşte tam da burada, en başta sorduğum soruyu tekrar soruyorum kendime: Sahiden Türkiye bir insan olsa kim olurdu?