Uzmanlar koronavirüse karşı uyardı: Kurban Bayramı’na dikkat! Vaka sayılarındaki artış devam ediyor

Koronavirüs vakaları son haftalarda yeniden tırmanışa geçti. Tedbirsiz ve önlemsiz olduğumuz şu günlerde vakaların artıyor olması uzmanları endişelendirdi. Kurban Bayramı öncesi uyarı yapan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, önlemlerin yeniden alınması gerektiğini belirtti. Uzm. Dr. Akyol ise 6. dalganın kapıda olduğunu ve önlem alınmazsa son bahara kötü bir giriş yapılacağını söyledi. Öte yandan uzmanlar, "Koronavirüs hastalarına bakmaktan başımızı kaldıramıyoruz" dedi.

06.07.2022-12:25 - (Son Güncelleme: 06.07.2022-12:32)

Geçtiğimiz aylarda maske zorunluluğun kaldırılması sonucunda, günümüzde Koronavirüs vakalarında ciddi oranda artışlar meydana geldi. Vatandaşın maske zorunluluğun kalkması üzerine, insanlarda oluşan rahatlık vaka sayılarındaki artışı hızlandırdı. Vakalarda artış yaşanması, önlemler konusunu tekrardan gündeme getirdi. Sağlık Bakanlığının açıkladığı haftalık tablo, bir öncekine göre yüksek çıkarken, vakaların artıyor olması uzmanları da telaşlandırdı. Kurban Bayramı'nda yaşanacak olan kalabalıklaşma ve temas konusunda uyarı yapan uzmanlar, vaka sayısının daha da artacağını söyleyerek önlem alınması gerektiğini belirtti.

Son haftada vaka sayısı 57 bini geçti

Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz gün haftalık vaka sayısını yayınladı. Yayınlanan tabloya bakacak olursak, artan vaka sayısı ise dikkatlerden kaçmadı. Açıklanan veriler ışığında, 20-26 Haziran’da 26 bin 635 olan haftalık vaka sayısı, 7 Haziran-3 Temmuz arasında 57 bin 113 olarak kayıtlara geçti. Özel bir haber ajansının haberi doğrultusunda, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık ve Liv Hospital Samsun İç Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Özkan Akyol, artan vaka sayılarına ve alınması gereken önlemlere dair önemli açıklamalarda bulundu.


Acilen önlemler alınmalı

Prof. Dr. Ceyhan, vaka sayısındaki artışların nedeninin vatandaşta rahatlama olduğunu öne sürerek, 'Türkiye’de önlemler kaldırıldığında vaka sayılarının artacağını zaten tahmin ediyorduk. Biz vaka sayısı azaldığında hemen tedbirleri kaldırdık. Bundan dolayı vaka sayısı arttı.' dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti, 'Devlet resmi ağızlardan ‘Maskeden kurtuluyoruz, salgın bitti’ dediğinde insanlarda bir rahatlama oluştu. Hastalık hafif seyrediyor diye seviniyorlar. Ölüm sayısı azalabilir ama bu salgının daha fazla yayılmasına da sebep olur' şeklinde açıklamada bulundu.

'Kurban Bayramı'nda vaka sayısı artacak'

Kurban Bayramı'nda teması artıracak olan her türlü eylemden uzak durulması gerektiğini belirten Ceyhan, “Maske takılmıyorsa teması artıran her türlü aktiviteden uzak durmalıyız. Hastalığın yayılma riskini göz önünde bulundurmalıyız” şeklinde konuştu.

'Hacca gidenler karantinaya alınmalı'

Prof. Dr. Saltık devletin, Kurban Bayramı için halka uyarı yapması gerektiğini belirtti. Saltık, “Salgın verileri günlük ve dürüstçe yayımlanmalı. Hacca giden insanlar 10 gün karantinada kalmalı. Testleri negatif çıkana kadar da karantinaları devam etmeli. Aşılanma ise hızlı bir şekilde devam etmeli. Toplu taşıma ve kapalı mekânlarda kapasite sınırlanması getirilmeli” şeklinde açıklamalarda bulundu.

'6'ıncı dalga kapıda'

Koronavirüs pandemisinin tamamen bittiği düşünülerek tedbirlerin gevşediğini lakin 6. dalganın çok yakında olduğunu belirten Uzm. Dr. Akyol, kişisel korunma önlemlerinin gevşetilmemesi hususunda önemli derecede uyarılarda bulundu. Akyol, “Sağlık otoritesinin bu işin sorumluluğunu tekrar bireylerden alıp kendisinin önlemlerle yürütmesi gerekiyor. Eğer tedbirler bırakılmaya devam edilirse, ne yazık ki sonbahara çok daha kötü bir giriş yapacağız. Açık alanların risksiz olduğu doğru, yaz dönemi hepimiz birbirimizden daha uzak mesafelerde açık alanlarda bulunabiliyoruz ama kapalı alana girdiğimizde mutlaka maske takılması gerekir.' dedi ve sözlerine Kurban Bayramı'nda gerçekleştirilecek olan ziyaretlere değinerek, 'Kurban Bayramı’nda gerçekleştireceğimiz bayram ziyareti ve gezmelerde, tedbiri elden bırakmamalıyız. Hasta bireyler aile büyüklerine yaklaşmamalı, hastalık taşıyıcı risk grubunda olan çocuklarımız diğer çocuklarla yakın temas etmemelidir” şeklinde konuştu.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal