Türkiye ile Katar, Kabil Havaalanının İşletilmesi Konusunda Mutabakat Zaptı İmzalandı

Son dakika gelen habere göre, Türkiye ile Katar arasında Kabil Havaalanı’nın işletilmesi konusunda anlaştığı bildirildi.

23.12.2021-17:03 - (Son Güncelleme: 23.12.2021-17:03)

Türk ve Katar heyetleri arasında Kabil Uluslararası Havaalanı’nın işletilmesi konusunda mutabakatın sağlandığı açıklandı. Son dakika gelen haber, diplomatik kaynaklar tarafından duyuruldu. 

ORTAK İŞLETİLMESİ KONUSUNDA MUTABAKAT İMZALANDI

Türkiye ile Katar arasında mutabakat zaptı imzalandığını açıklayan diplomatik kaynaklar, Uluslararası Hamid Karzai Havaalanı işletmesinin eşit ortaklık temelinde yapıldığını ifade etti. Anlaşması yapılan söz konusu işletmenin ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından 7 Aralık tarihinde Doha’ya Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite Yedinci Toplantısı için gittiği esnada imzalandığını duyurdu. Öte yandan ortak mutabakat zaptının imzalanması ile Doha’ya Türkiye’den teknik bir ekibin geldiği dile getirildi. 

Türk ve Katarlı yetkililerden oluşan heyet, Doha’da bir araya geldi. Ortak heyet yaptığı görüşmelerin ardından Kabil’e gideceği ve söz konusu havaalanının işletilmesi konusunda Afganistan Geçici Hükümeti yetkilileriyle görüşeceği bildirildi. Türkiye’nin Kabil Uluslararası Havaalanı’nın işletilmesini üstleneceği anlaşmada, Afganistan tarafının istek ve beklentileri hakkında bilgi alışverişinin yapılacağı ifade edildi. 

HENÜZ AÇIKLAMA YAPILMADI

Afganistan’ın anlaşmayla ilgili talep ve beklentilerinin yer alacağı görüşme sonrasında Türk-Katar heyetinin durum değerlendirmesi yapacağı bekleniyor. Öte yandan söz konusu anlaşmayla ilgili Türkiye ve Katar taraflarından hiçbir açıklama gelmedi. 


KABİL ULUSLARARASI HAVALİMANI'NIN DURUMU

Afganistan’ın başkenti Kabil’de bulunan Uluslararası Hamid Karzai Havaalanı’nın bulunduğu ülke için önemli bir yere sahip olduğu biliniyor. Öte yandan Taliban, Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesi ve ülkede hükümet güç birliklerinin başkentte ayrılmasını fırsat bilen Taliban, 15 Ağustos tarihinde ülkeyi ele geçirmişti. Bununla birlikte Taliban, eş zamanlı olarak yaptığı saldırılarda Afganistan’da pek çok ilçeyle birlikte vilayet merkezilerini de işgal etmişti. 

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Taliban’la yaklaşık 3,5 saatlik görüşme yaptığını ifade ederek, ‘Taliban'ın Kabil Havalimanı'nın işletilmesi noktasında teklifleri var, bize. Bu konuda şu anda henüz verilmiş bir kararımız yok’ demişti. 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise söz konusu havaalanın işletmesinde talep olduğu takdirde Türkiye’nin Kabil’deki havaalanına destek verileceğini belirtmişti. Akar, ‘Afgan kardeşlerimizden Hamid Karzai Havalimanı'nın işletilmesine dair teklif gelirse değerlendirilecektir’ ifadelerine yer verdi.

Türkiye, Taliban’ın ülke yönetimini ele geçirmiş olmasına rağmen büyükelçiliğini kapatmamış ve bölgede bulunan ekibin görevlerini sürdürdüğünü açıklamıştı. Askerlerin bölgeden çekilmesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Akar, ‘Tacikistan ve Pakistan'da önceden konuşlandırdığımız 8 uçağımızla süratle Kabil-İslamabad arasında hava köprüsü kurulmuştur. 8 uçak ve 2 helikopterle gerçekleştirdiğimiz uçuşlarla personelimiz ve vatandaşımız 48 saatten az bir sürede Kabil'den tahliye edilmiştir’ dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal