Temettü dağıtıldıktan sonra ne zaman hesaba geçer?

Hisse senedi alınan şirketin bedelli ya da bedelsiz olarak sermaye artırımına gitmesi sonrasında temettünün dağıtımının yapıldıktan sonra ne zaman hesaba geçeği merak ediliyor.

12.04.2022-02:28 - (Son Güncelleme: 12.04.2022-02:28) Temettü dağıtıldıktan sonra ne zaman hesaba geçer?

Temmettü, bir şirketin dönem karı üzerinden nakit veya hisse senedi olarak dağıttığı kar payıdır. Temettü dağıtımı ise nakit veya hisse senedi ile yapılırken, aynı zamanda bir kısmı nakit, bir kısmı da hisse senedi olarak da gerçekleştirilebilir. Faaliyet döneminin sona ermesi sonrasında ise vergi ve diğer giderler karşılandıktan sonra şirket kar payını hesaplar ve her ortağa temettü ödemesi belirler.

Temettünün ortağı olan kişilerin ise temettü bedelinin ne zaman hesaplarında olmasını ise temettü tarihi belirler. Temettü oranlarının belirlenmesi sonrası şirketin yıllık bilançosu dikkate alınması nedeniyle yatırımcılar bu bedelleri dikkatle takip ederler.

Temettü dağıtıldıktan sonra ne zaman hesaba geçer?

Temettü dağıtıldıktan sonra ne zaman hesaba geçer?

Şirketin gele kurulu toplantısında temettü tarihi onaylanır ve alınan karar daha sonra ortaklara duyurulur. Temettünün iki şekilde dağıtılma durumu vardır. Bunlardan bir tanesi nakit olarak ödenir ve temettüler, şirket ortaklarının banka hesabına nakit yatırılır. Diğer ödeme ise bedelsiz hisse senedi olarak dağıtılır.

Temettü bedelinin hangi oranlar üzerinden hangi pay sahiplerine aktarım yapılacağı ise temettüden 1 gün soran gerçekleşmiş olan takas işlemlerinden sonra netleşir. Şirket pay sahipleri, temettü işlemlerinin takası yani temettünün belirlendiği tarih itibariyle 2 gün sonra temettü ödemeleri hesaplara yatar. Şirketler bu ödeme aralığını T2 olarak adlandırır ve bu zaman aralığında mutlak surette beklenmesi gerekir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal