Suudi Arabistan, 5 Şehirde Türk Okullarını Kapattı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yurtdışı Eğitimi Genel Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Suudi Arabistan'da beş kentte Türkçe eğitim veren okulların kapatıldığını dile getirdi.

15.03.2021-09:28 - (Son Güncelleme: 15.03.2021-09:28) Suudi Arabistan, 5 Şehirde Türk Okullarını Kapattı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitimi Genel Müdürü Ahmet Emre Bilgili, TBMM Yurtdışı Türkler ile Akraba Topluluklar alt komisyonunda, değerlendirmeler yaptı.

"MEKKE VE MEDİNE'DEKİ OKULLAR KAPATILDI"

Suudi Arabistan'da 5 kentte Türkçe eğitim sağlayan okullar olduğunu fakat bir takım problemler yaşandığını ifade ederek, "Suudi Arabistan hükümeti özellikle Mekke ve Medine'deki okullarımızı tüm girişimlere rağmen 2020 sonunda fiilen kapatmıştır" şeklide konuştu.

Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, okulların eğitiminin sonlandırılmasını “tamamen siyasi bir karar” olduğunu dile getirdi.

Selvi, açıklamasında, Suudi Arabistan’daki okulların, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı, öğretmenlerin orada bulunan Türk öğrencilere eğitim sağlamak için Türkiye’den giderek görev üstlendiği, uluslararası sözleşmelere uygun bir şekilde mütekabiliyet ilkesine uygun bir şekilde kurulan okullar olduğunu açıkladı.

Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, bu okulların kapatılmasını gerektirecek hiç bir olumsuz durum olmadığını ifade ederek, şu açıklamada bulundu:

“Suudi Arabistan teamüllere uymayacak bir şekilde, Türkiye’nin oradaki eğitim öğretim faaliyetlerine son verdi. Keyfi bir uygulama söz konusu. Bu tamamen siyasi bir karar, devlet ciddiyetiyle de bağdaşmaz.

Ülkeler karşılıklı siyasi problemler yaşayabilirler ama bu tür uygulamalar kabul edilemez. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Türkiye karşıtı politikalara yönelmeleriyle negatif tavır sergiledikleri bir dönem oldu. Bu da onun sonucu ortaya çıktı.

''TÜRKİYE HİÇBİR ZAMAN EĞİTİMİ ENGELLEYİCİ BİR TAVIR İÇİNDE OLMADI''

Ama bunun çocukların eğitimini engellemeye yönelik bir duruma gelmesi kabul edilemez. Türkiye hiçbir zaman eğitimi engelleyici bir tavır içinde olmadı, kolaylaştırıcı oldu hatta. Eğitim hakkı, temel haktır.”

"KABUL EDİLEBİLİR BİR ŞEY DEĞİL"

Selvi, bir an evvel oradaki Türk çocuklarının mağduriyetinin sonlanması gerektiğini belirtti. Selvi, şu ifadeleri kullandı:

“Aslında çözülemeyecek bir mesele yok. Herhangi bir ülkenin başka ülke vatandaşlarının kendi okullarında kendi dillerinde eğitim görmelerini engellemeleri kabul edilebilir bir şey değil.

Üstelik eğitim öğretimle ilgili iki ülke arasında herhangi tartışılan bir konu da yok. Okullarla ilgili bir problem çıkmış da kapatılmış da değil.” şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal