Sivas'ta Su Altı Şehri Gün Yüzüne Çıktı!

Sivas'a bağlı Özen Barajında kuraklık alarmı verildi. Yıllar önce sular altında kalan köy kuraklıkla beraber tekrar gün yüzüne çıktı.

14.10.2021-15:50 - (Son Güncelleme: 08.11.2021-15:44) Sivas'ta Su Altı Şehri Gün Yüzüne Çıktı!

Sivas'ın Hafik ilçesine bağlı Özen Barajında acil durum ilan edildi. 1996-2002 yılları arasında inşa edilen baraj 2009 yılında su tutmaya başlayınca Pusat Köyü sular altında kalmıştı.

Kuraklık  ve bilinçsiz sulamayla birlikte barajın suyu ciddi oranda azaldı. Tamamen dolu olduğunda köyün camisinin minaresinin ucunun gözüktüğü barajda sular çekilince köyün yüzde 80'i gözükmeye başladı.

Sivas'ta yaşayan Nazım Corut, kuraklığın hiç bir zaman bu seviyede olmadığını belirterek geçen sene kışın kar bile yağmadığını söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti; “Barajın su tuttuğu dönemlerde ben dernek başkanıydım. Kış mevsimi geçtikten sonra köyü yukarıya taşıdık. 2009 yılında baraj su tuttu zaten. O sene gözüken çizgiye kadar doluydu. Tahmini ediyorum kalan su yüzde 25-30 arasında. Ben kışın buradaydım. Tozlu kar yağdığı için pek su olmadı. Kar olsa dolardı. Yağmadı, bize de zararı oldu. Barajın hesabı gibi yaparsak, köyün yüzde 30'u içerde yüzde 70'i çıkmış durumda. Daha önce sular altında kalan yerleşim yerleri hiç bu kadar çıkmamıştı" dedi.

KURALIK DİPSİZ GÖL ŞELALESİNİ ETKİSİ ALTINA ALDI

Sivas'ın Doğanşar ilçesine 16 kilometrelik mesafede bulunan Dipsiz Göl Şelalesi kuralıktan etkilendi. 50 metre yükseklikten dökülen şelale, kuraklığın etkisini artırmasıyla beraber su akış hızı ciddi ölçüde azaldı.  Turistik bir bölge olan Dipsiz Göl Şelalesi, şelalenin yanına koyulan izleme platformu sayesinde yerli ve yabancı turistlere hoş manzaralar sunuyor.

KURAKLIK NEDİR?

Kuraklık kısaca, bir bölgeye düşen yıllık yağış oranının buharlaşma seviyesinden düşük olmasıdır.


KURAKLIK NASIL ENGELLENİR?

-Kirli sular arıtılarak tekrar kullanılmalıdır. 

- Havadaki nemi artıracak ağaçlık alanlar artırılmalıdır. 

- Betonlaşma engellenmelidir. 

- Doğaya zarar verecek zararlı gaz ve çöpleri ortaya enerji türlerinin kullanılması engellenmelidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal