Antalya'da Kuraklık Dolayısıyla Baraj Tarla Görünümü Aldı

Antalya'nın Kaş ilçesinde bulunan Gömbe Yaylası'ndaki Çayboğazı Barajı'ndaki su kuraklık dolayısıyla dibi gördü

19.09.2021-15:53 - (Son Güncelleme: 19.09.2021-15:53) Antalya'da Kuraklık Dolayısıyla Baraj Tarla Görünümü Aldı

Antalya'nın Kaş ilçesinde bulunan Gömbe ve Elmalı Yaylası'ndaki Çayboğazı Barajı'ndaki su kuraklık dolayısıyla dibi gördü. Gömbe ve Elmalı ovalarına hayat veren Çayboğazı Barajı , kuraklık ve yetersiz yağış dolayısıyla barajın kapakları kapatıldığı için su verilemiyor.

BARAJIN KAPAKLARI KAPATILDI

Geçtiğimiz yıllarda Gömbe ve Elmalı ovalarındaki meyve bahçelerine, seralara en az 5 kez su verilen barajdan kuraklık dolayısıyla bu yıl sadece 2 kez su verilebildi. Barajın kapakları ise ağustos ayının sonuna doğru su kalmayınca kapatıldı. 

KALAN SU İLE BARAJDAKİ CANLI VARLIĞI SÜRDÜRÜLMEYE ÇALIŞILIYOR

56 milyon metreküp su depolama kapasitesi olan toprak gövde tipindeki Çayboğazı Barajı'nda, şu an 200-300 bin metreküp arasında su bulunuyor. Kalan su ile baraj gölündeki canlıların hayatlarını sürdürmesi için kullanılıyor. Barajdan Gömbe ve Elmalı ovalarındaki 13 bin 848 hektarlık arazi sulanıyor. Her sulama esnasında 5 milyon metreküp su kullanılıyor.

BARAJ TARLA GÖRÜNÜMÜ ALDI

Yaşanan kuraklık dolayısıyla baraj tarla görünümü alırken su zengini olarak bilinen Gömbe Yaylası'ndaki kaynaklar bir damla su bile gelmiyor. Baraj yatağının özellikle kuzey bölümünün her yerine araçlar inebiliyor. Baraj altında kalan bir yapı ise tam anlamıyla ortaya çıkmış durumda. Barajı en alt bölümüne araçları ile inen vatandaşlar, kalan suda yaşam savaşı veren balıkları tutuyor. Barajın bu şekilde kuruması, gelecek yıllar için de büyük bir tehlikenin habercisi. Tek umut olarak kışın Toroslara yağacak kar görülüyor. Barajın kurumasının nedeni olarak ise geçen iki yılda yeterli karın yağmaması gösteriliyor.

İLK KEZ BÖYLE BİR KURAKLIK YAŞANIYOR

İlk kez bu kadar kurak bir dönem yaşadıklarını ifade eden Gömbe Mahallesi Muhtarı Süleyman Kocakehya ''Daha önce de kuraklık yaşandı ama daha önceleri çiftçimize 4-5-6 kere sulama yaptırılıyordu. O yüzden eksiliyordu. Ama bu yıl barajımızın seviyesinin yüksek olmaması dolayısıyla üçüncü sulama suyu zor verildi. Hatta mesafeler açıldı. Daha önce 20 günde veriliyorsa bu bir ay, 40 günü buldu. Çoğu yerlerde üçüncü sulamayı yapamadı. Daha önceleri suyu ile meşhur olan Gömbe'de artık tehlike çanları çalıyor. Barajımız toprak oldu. Önümüzdeki yıllarda bol kar olmasını temenni ediyoruz. Tek umudumuz kar yağışında" şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal