Dünya Sağlık Örgütünden Gençleri Korkutan Uyarı

Dünya genelinde 200’den fazla ülkede görülen ve herkesi etkileyen kovid-19 salgınında ‘Gençler hastalığı ağır geçirmiyor’ tezi son dönemdeki gelişmelerle çürüdü. Dünya Sağlık Örgütü, hastanede tedavi gören 15-49 yaş grubundaki hastalardaki yaşanan artışa dikkat çekti.

20.09.2020-18:22 - (Son Güncelleme: 20.09.2020-18:29) Dünya Sağlık Örgütünden Gençleri Korkutan Uyarı

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa zamanda tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgını 962 binin üzerinde insanın canını aldı, 31 milyonun üzerinde insan ise koronavirüse yakalandı. Salgının başından beri konuşulan ‘Gençler hastalığı ağır geçirmiyor’ tezi ise son zamanda yaşanan gelişmeler neticesinde çürüdü. Koronavirüs ile ilgili son verileri paylaşan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hastanede tedavi gören 15-49 yaş grubundaki hastalarda artış görüldüğüne dikkat çekti.

GENÇLERİN SAYISI ARTIYOR

Kovid-19 salgınından etkilenen gençlerin sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Bu artış dünyanın birçok ülkesinde paralel olarak gerçekleşiyor. Almanya, İtalya, Fransa, İspanya gibi Avrupa ülkelerinden gerçekleştirilen açıklamalarda koronavirüse yakalananların yaş ortalamasının 50-60 yaştan 30-35 yaş aralığına düştüğü belirtiliyor. Kore ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan araştırmalarda ise hastalığa yakalanma oranlarının 10-19 yaş aralığında daha arttığı görülüyor. DSÖ yaptığı açıklamada, hastaneye yatan hastalarda 15-49 yaş grubunda artış olduğunun altını çizdi.

HASTALARIN YARISI GENÇ

Habertürk’ün haberine göre, konuyla ilgili Sağlık Bilimleri Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevda Şener Cömert, ‘Ülkemizde, Sağlık Bakanlığı'nın raporunda yer alan veriler, Ağustos ayının son haftasında Kovid-19 tanısı alan hastaların yaklaşık yarısının 25- 49 yaş arasında kişilerden oluştuğunu gösteriyor. Türkiye'de Kovid-19 tanısı almış kişilerin yaş dağılımına bakıldığında, tüm vakaların yüzde 6.9'unu (18 bin 563 kişi) 15 yaşın altındaki çocukların, yüzde 13.9'unu (37 bin 456 kişi) 15-24 yaş aralığındaki gençlerin, yüzde 49.4'ünü (133 bin 78 kişi) ise 25- 49 yaş aralığında kişilerin oluşturduğu görülüyor. Buradan Kovid-19 tanısı alan olguların beşte birinin (yüzde 20.8) 24 yaş altındaki gençlerden oluştuğu anlaşılıyor’ ifadelerini kullandı.

YAŞ ORANI TEDBİRSİZLİKTEN DÜŞTÜ

Hastaların yaş ortalamasında görünen düşüşte, özellikle yaz aylarında maske, mesafe ve hijyen ile ilgili tedbirlerin göz ardı edilmesi, gençlerin ve çocukların hastalığın ortaya çıktığı döneme göre dışarıda ve sosyal ortamlarda daha fazla temas etmeleri sonucunda tabloların seyri değişti. 

KÜÇÜK BEBEKLERDE ÖLÜM RİSKİ DAHA FAZLA

British Medical Journal'da (BMJ) yapılan bir araştırmada, çocuklarda Kovid-19 sebebiyle ağır hastalık ve ölüm oranlarının düşük oranda olmasıyla birlikte, küçük bebeklerde ve obez çocuklarda hastalığın ağır geçme olasığı ve yoğun bakım ihtiyacı riskinin daha fazla olduğunun altı çiziliyor. Bu araştırmada Kovid-19 sebebiyle vefat eden çocukların oranının yüzde 1 olduğuna, bu oranın toplumdaki 18 yaş altı nüfusa göre değerlendirildiğinde önemli bir orana tekabül ettiği belirtiliyor.

GENÇLERDE DE AĞIRLAŞABİLİYOR

Prof. Dr. Sevda Şener Cömert, gençlerin dikkat etmeleri gerektiğini ‘Klinik pratiğimizde giderek daha fazla genç hastayı polikliniklerimizde görmeye başladık. Gençlerin ve çocukların hastalanmadıkları bilgisi doğru değil. Onlar da virüs ile enfekte oluyor ancak hastalığı yaşlı gruba göre daha hafif atlatıyorlar. Buna karşın gençlerde de ağır vakalar görüyoruz.Örneğin kliniğimizde Kovid-19 nedeniyle tedavi gören ve akciğerde bu virüse bağlı zatürre saptanan anne-oğul hastalarımızın her ikisinin de hastaneye yatışlarının ikinci gününde nefes darlığı şikayetlerinin artması ve oksijen ihtiyaçlarının serviste karşılanamayacak düzeye gelmesi nedeni ile yoğun bakıma alınmaları gerekti. 35 yaşında olan genç hastamız yoğun bakım şartlarında günlerce solunum cihazına bağlı yaşadı. Bu ve bunun gibi örnekler gençlerin de Kovid-19 nedeniyle ağır hastalık tablosuna yakalanabileceklerini ve kendilerini korumaları gerektiğini gösteriyor’ şeklinde ifade ediyor.

HİÇBİR TEDBİR SOLUNUM CİHAZINA BAĞLANMAKTAN DAHA ZOR DEĞİL

Nefessiz kalıp solunum cihazına bağlanmaktansa tedbirlerin daha kolay olduğunu belirten Cömert, gençlerin virüsü bulaştırabilecekleri ortamların daha fazla olduğunu söylüyor. Virüs gençler arasında yayılma gösterdikçe genel topluma da yayılma olasılığı artıyor. Cömert'e göre gençlerin üçte birinin hastalığı hafif şikayetler ile geçiriyor olmaları çevrelerinde daha fazla insana bulaştırmalarına sebep olabiliyor çünkü gençler hastalandıklarında farkına varmayabiliyor. Bu nedenle Cömert, ‘Bana bir şey olmaz!’ ya da ‘Olursa da geçirir kurtulurum’ tarzındaki yaklaşımları yanlış buluyor. Çünkü bu durum başkalarının ölümü ile neticelenebiliyor.

OLGULARIN BEŞTE BİRİ 24 YAŞ ALTI

Kovid-19 olgularının beşte biri 24 yaş altındaki gençlerden oluştuğu için çocuk ve gençlerin Kovid-19 bulaştırma seviyelerinin yüksek olduğu belirtiliyor. Gençlerin üçte biri hastalığı şikayeti olmadan geçirdikleri için hem kendilerinin hem de çevrelerinde bulunanların dikkatli olmaları tavsiye ediliyor. Bu sebeple, maske takmak hastanede oksijen maskesi takmaya tercih edilmeli.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal