Aşı Çalışmaları İkinci Kez Sekteye Uğradı

Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından gerçekleştirilen aşı çalışmaları, aşı yaptıran gönüllü bir kadında beklenmedik semptomlar ortaya çıktığı için bir kez daha sekteye uğradı.

20.09.2020-15:29 - (Son Güncelleme: 20.09.2020-15:57) Aşı Çalışmaları İkinci Kez Sekteye Uğradı

Tüm dünyaya umut veren koronavirüs aşı çalışmalarından biri olan Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca'nın çalışmaları, 37 yaşındaki bir kadının yürümekte zorlanmasınadığı tespit edildiği gerekçesiyle ara verildi. Geçen ay da aşı çalışması geçici olarak durdurulmuştu.

İlaç devi AstraZeneca tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının klinik denemesinde katılımcılardan birinin yaşadığı nörolojik durum ile ilgili CNN bir güvenlik raporu elde etti.

Raporda, daha önce sağlık sorunu olmayan, 37 yaşında gönüllü olarak aşı yaptıran bir kadının, ilk dozu Haziran ayında aldığı zamanda bir reaksiyon ortaya çıkmadığı fakat Ağustos ayında aldığı ikinci dozu aldıktan sonra, 5 Eylül tarihine hastaneye kaldırıldığı ve 'transvers miyelit' tanısı nasıl aldığı yer alıyor. Kadın, Ağustos ayında yapılan ikinci aşıdan yaklaşık iki hafta sonra nörolojik semptomlar yaşamaya başladı. Raporda, 2 Eylül'de gerçekleştirilen bir yürüyüş esnasında gönüllünün 'düşmeden sürekli olarak sarsılarak bir yolculuk yaptığı', ertesi gün ise yürüme güçlükleri, kollarda güçsüzlük, ellerin motor kontrolünün bozulması, baş ağrısı gibi belirtilerin ortaya çıktığı belirtilmiştir. Hastaneye kaldırılan kadına kısa müddet sonra omurilik iltihabına bağlı olarak 'transvers miyelit' teşhisi konuldu.

ABD'deki bir hastada da geçtiğimiz ayda nörolojik rahatsızlıklar görüldüğü gerekçesiyle çalışmalara ara verildiği açıklanmıştı. Çıkan haberlerden dört gün sonra, AstraZeneca, katılımcının omuriliğinin iltihaplandığı rahatsızlığın doğrulanmış bir vakaya sahip olduğu hakkındaki medyada çıkan raporları reddetmişti. Fakat şirketin 'Şüpheli veya Beklenmedik Ciddi Olumsuz Tepki raporu' veya SUSAR olarak bilinir raporuna göre teşhis iki durumda da 'onaylandı' olarak tanımlandı.

Raporda yer alan diğer detaylara göre belirtiler ortaya çıktıktan kısa bir süre sonra kadın hızlıca iyileşmeye başladı. Raporda bu durumla ilişkili 'Hastalığının sadece dört gün önce başladığı düşünüldüğünde semptomlarının düzelmesi oldukça hızlı. Belirtileri düzelmeye başladı. Elindeki gücü ve el becerisi daha iyi hale geliyor' ifadelerine yer verildi.

Raporların çıkmasının ardından birçok kişi başta AstraZeneca olmak tüm firmaların aşı çalışmaları konusunda şeffaf olmasına çağrıda bulundu.

AŞI ÇALIŞMASINA NEDEN ARA VERİLİYOR?

BBC editörü Walsh, 'Aşının test edildiği deneklerden biri hastaneye başvurursa ve hastalığının belirgin bir nedeni tespit edilemezse, denemeler askıya alınıyor' diyor ve aşı çalışmasının ilk kez askıya alınmadığını belirtiyor.
Oxford Üniversitesi'nden bir sözcünün açıklamasında, 'Böylesine büyük testlerde, tesadüfen bazı hastalık vakaları ortaya çıkabilir ancak bunların dikkatli bir şekilde bağımsız birimlerce kontrol edilmesi gerekir' ifadelerini kullandı.

ABD'de yapılan koronavirüs aşı çalışmalarının başında olan Dr. Moncef Slaoui, bir bilirkişi heyeti tarafından ters reaksiyonlarda karşılaşılması mümkün olan bir işlem olduğunu ve geniş kapsamlı bir inceleme yapıldığını belirtiyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal