12.03.2020-11:27 (Son Güncelleme:17.04.2024-02:33)


1

Türkiye'de ortaya çıkan Coronavirüs vakasının ardından vatandaşlar bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilmesi gereken besinleri aramaya başladı. Sağlık Bakanlığı resmi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek için sağlıklı beslenme önerilerine ilişkin tavsiyelerde bulundu. Peki, bağışıklık sistemini güçlendirmek için hangi besinleri tüketmek gerekir? İşte detaylar...



2

Sağlığı korumak için yeterli ve dengeli beslenmek gerekir. Bu nedenle, beş besin grubunda yer alan çeşitli besinlerin yeterli derecede tüketilmesi gerekiyor. Besin Grupları: • Süt ve ürünleri grubu • Et, yumurta, kurubaklagiller ve yağlı tohumlar grubu • Ekmek ve tahıllar • Sebze • Meyve



3

A ve C vitaminleri bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğe sahip vitaminler arasında yer alır. Havuç, brokoli, karnabahar, kabak, lahana, maydanoz gibi antioksidan vitaminlerden zengin besinleri tüketmenin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketilmesi oldukça önemlidir.



4

E vitamini de soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkili bir vitamindir. İçeriğinde E vitamininin bolca bulunduğu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve fındık, ceviz gibi yağlı tohumların tüketilmesi tavsiye edilir.



5

Kemik ve diş sağlığı için önemli olan D vitamini, güneş ışınlarıyla deri tarafından üretilen bir vitamindir ve besinlerde çok fazla bulunmaz. Özellikle kış mevsimde havanın güneşli olduğu zamanlarda mümkün olduğunca güneşten faydalanmak gerekir. Balık; D vitamini, beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli olan Omega-3, kalsiyum, fosfor, selenyum, iyot mineralleri ve E vitamini içerir. Bu nedenle kış ayları boyunca haftada 2-3 kez balık tüketilmesi önerilir.



6

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemli bir mineraller arasında bulunan Çinko ve Selenyumun da bol bol tüketilmesi gerekir. Selenyum; deniz ürünleri, et, soğan ve sarımsakta bulunur. Çinko ise kabak çekirdeği, çiğ fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, hindi eti, kuzu eti, kuşkonmaz ve mantarda bulunur. Bu minerallerin antioksidan etkisi oldukça yüksektir ve vücudun toksinlere karşı savaşan hücrelerini güçlendirmeye yarar.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR