Organik Toprak Düzenleyici 'TKİ HÜMAS' Buğdayda Verimi Arttırıyor

GÜBRETAŞ Genel Müdürü Yumaklı, "En az 1,5 milyon litre TKİ HÜMAS ürününü 2025 yılına kadar yurt içi ve yurt dışında tarımsal üretimin kullanımına sunmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

03.03.2020-17:28 - (Son Güncelleme: 03.03.2020-17:15) Organik Toprak Düzenleyici 'TKİ HÜMAS' Buğdayda Verimi Arttırıyor

GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, TKİ HÜMAS ürününün yerli ve milli kaynaklardan üretiliyor olmasının onlar için çok önemli olduğunu dile getirerek, "Kuru şartlarda ekmeklik buğday deneme alanında yapılan TKİ HÜMAS uygulamasında kullanım miktarına bağlı olarak yüzde 33'e varan verim artışları elde edilmiştir. En az 1,5 milyon litre TKİ HÜMAS ürününü 2025 yılına kadar yurt içi ve yurt dışında tarımsal üretimin kullanımına sunmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Yumaklı'nın açıklamasında Türkiye'de tarım arazilerinin büyük bir çoğunluğunda karşılaşılan organik madde eksikliğinin gidermenin en ekonomik ve hızlı çözüm yollarından birinin de toprağa yahut bitkiye doğrudan hümik asit verilmesi olduğunu dile getirdi.

Hümik asitin, topraktaki organik maddelerin ana bileşeni olan humusun en aktif maddesi olduğunu belirten Yumaklı, şu ifadelerle açıkladı:

"Hümik asitler, kısmen veya tamamen çürümüş bitki veya hayvan artıklarının oluşturduğu siyah veya koyu kahve renkli maddelerdir. Bu asit, doğada en fazla leonardit olarak adlandırılan düşük kalorili kömürlerin içerisinde bulunmaktadır. Leonardit ise kömür durumuna ulaşmamış organik bir maddedir. Diğer organik ürünlerle karşılaştırıldığında leonardit, hümik asitler açısından çok zengindir. Bir kilogram leonardit, yaklaşık beş kilogram diğer organik hümik asit kaynağına karşılık gelir. Bilimsel verilere göre 1 litre sıvı hümik asidin 8 ton hayvan gübresine, 1 kilogram katı hümik asidin ise 30 ton hayvan gübresine eşdeğer olduğu belirtilmektedir."

"GÜBRETAŞ 5 yıl tek yetkili ve başbayi"

Şubat 2020'de imzaladıkları sözleşmeyle Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) aracılığıyla üretilen TKİ HÜMAS isimli ürünün 5 sene boyunca pazarlama, satış ve dağıtımı konusunda tek sorumlu ve başbayisi olduklarını anımsatan Yumaklı, "Humik asitler toprakların fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini iyileştirerek verim kapasitesini artırır. Organik madde yönüyle zengin topraklarda yetiştirilen bitkiler daha iyi beslendiği için bol verimli ve üstün kaliteli ürün elde edilmesi kolaylaşır. Hümik asitlerin olumsuz bir özelliği yoktur." dedi.

Yumaklı, farklı raporlardan sağlanan verilere bakıldığında 2018 senesinde global hümik asit pazarının senelik 400-500 milyon dolar civarında olduğunu, pazarın 2024 yılında 1 milyar doları aşmasının umduğunu belirtti.

"Üzüm verimi yüzde 36 arttı"

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sait Gezgin aracılığıyla TKİ HÜMAS ürünün, farklı bitkilerde denendiğini belirten Yumaklı, şu ifadeleri ekledi:

"Manisa Alaşehir’deki bir üzüm bağında yapılan denemede, TKİ HÜMAS'ın uygulanan dozuna göre üzüm verimini yüzde 36 civarında artırdığı ve asmaların sürgün uzunluğuna etkisi yönüyle de yüzde 100’e varan oranda katkı sağladığı görülmektedir. Isparta’nın Eğirdir ilçesinde 5 yaşındaki kiraz ağaçlarında yapılan denemede ise ağaç başı verimin yüzde 80'e varan oranda yükseldiği tespit edilmiştir. Kuru şartlarda ekmeklik buğday deneme alanında yapılan TKİ HÜMAS uygulamasında ise kullanım miktarına bağlı olarak yüzde 33'e varan oranda verim artışları elde edilmiştir."

Yumaklı, dünyada organik toprak düzenleyici hümik asite gereksinimin arttığını, dış pazara kaliteli ve rekabetçi ürün eklediklerinde karşılık bulacaklarını belirtti.

"TKİ'nin üretim kapasitesi 1 milyon litre"

Bu ürünün yerli ve milli kaynaklardan üretilmesini çok önemli bulduklarını belirten Yumaklı, şu ifadeleri kullandı:

"Bu ürünle ilgili yaptığımız sözleşmenin, sektöre yeni bir soluk ve üreticilerin kullanım alışkanlıklarına da önemli bir katkı sağlayacağı kanaatindeyiz. En az 1,5 milyon litre TKİ HÜMAS ürününü 2025 yılına kadar yurt içi ve yurt dışında tarımsal üretimin kullanımına sunmayı hedefliyoruz. 5 yıl boyunca satış ve dağıtımını üstlendiğimiz bu ürün maliyetleri azaltarak üreticimiz için girdi, topraklarımız için organik madde zenginliği ve tarım sektörü için katma değer yaratacaktır. Paydaşımız TKİ'nin, gerektiğinde bu ürünün üretim kapasitesini yılda 1 milyon litre gibi rakamlara çıkarma kabiliyetine sahip olması da önemli bir avantaj."

"Bugüne kadar 2 milyon litre ürünü toprakla buluşturduk"

TKİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Uygun da linyit sahalarında değerlendirelemeyen halde olan leonarditleri değerlendirip ekonomiye kazandırılması hedefiyle 2009 senesinde hümik asit üretim çalışmalarına başladıklarını dile getirdi.

Hümik asitle alakalı ürün geliştirme, üretim ve pazarlama faaliyetlerinin devam ettiğini dile getiren Uygun, "Kurumumuza bağlı Konya Ilgın Kontrol Müdürlüğünde bulunan Hümik Asit Üretim Tesisinde modern şartlarda ve yüksek kalitede üretimini gerçekleştirdiğimiz TKİ-HÜMAS markalı ürünümüzden bugüne kadar toplam 2 milyon litre satış yapılarak topraklarımızla buluşması sağlanmıştır. Bu kapsamda hem topraklarımızın yapısı düzeltilip ürün verimlerimizi arttırırken hem de yaklaşık 2 bin 500 ton leonarditi ülke ekonomisine kazandırılmış bulunmaktayız." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal