Biden ile Trump karşı karşıya geliyor: ABD seçimlerinde ilk raund 27 Haziran’da

ABD Başkanı Joe Biden ile Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın başkanlık seçimleri öncesinde CNN kanalında başkanlık tartışması yapacağı bildirildi. Kritik tartışma 27 Haziran’da gerçekleşecek. İşte detaylar…

16.05.2024-16:31 - (Son Güncelleme: 16.05.2024-17:26) Biden ile Trump karşı karşıya geliyor: ABD seçimlerinde ilk raund 27 Haziran’da

ABD'den gelen CNN teklifiyle her iki aday da karşı karşıya gelme konusunda anlaştı. CNN'e göre, her iki aday da 27 Haziran'da CNN'in Atlanta stüdyolarında seyircisiz bir tartışmada buluşacak. İkinci tartışma ise, ABC kanalında gerçekleşecek. Ancak ABC, programa dair detayları henüz paylaşmadı. ABD Başkanı Biden, CNN'in davetini kabul ettiğini açıkladı ve "Sana Sesleniyorum Donald. Her zaman, her yerde seninle karşılaşmaya hazırım." mesajını paylaştı. Eski Başkan Trump ise "Sahtekar Joe ile karşılaşmaya hazırım." dedi.

ABD seçimlerinde ilk raund 27 Haziran’da

Akşam’da yer alan habere göre; İlk tartışmanın 27 Haziran'da gerçekleşmesi oldukça erken bir tarih. Normalde Başkanlık Tartışmaları genellikle Eylül ve Ekim aylarında yapılıyor ve ardından Kasım ayında seçimler gerçekleşiyor. Ancak eski Başkan Trump, tartışmaların erken başlaması için Biden'a çağrıda bulundu ve Biden'in kampanyası da bunu kabul etti. Biden'in kampanyası, Trump'ın taleplerine tam olarak sıcak bakmadı, zira Trump'ın kampanyası, tartışmaların iki veya daha fazla olmasını ve kalabalık alanlarda gerçekleşmesini istedi.

Eski Başkan Donald Trump, birçok dava ile karşı karşıya. Bu davalardan biri olan sus-payı ödemesi davasının, Biden ve Trump'ın karşılaşacağı ilk tarih olan 27 Haziran'da sonuçlanması bekleniyor. Bu nedenle, Trump'ın davasının sonucunun, tartışmanın seyrini önemli ölçüde etkilemesi bekleniyor.

Biden ile Trump karşı karşıya geliyor: ABD seçimlerinde ilk raund 27 Haziran’da

Her iki isim de resmi aday değil

ABD'de 2024 Başkanlık Seçimleri için Cumhuriyetçi Parti'den Trump ve Demokrat Parti'den Biden'in aday olacağı kesin gibi görünüyor, ancak resmiyet kazanmış değil. İlginç olan, 27 Haziran'da gerçekleşecek Başkanlık Tartışması'nda bile adaylıkların henüz resmi olmaması. Hatta, her iki adayın başkan yardımcısı adaylarını bile belirlemediği düşünülüyor. CNN'in tartışma programı için belirlediği kriterlerden biri, adayların 4 ulusal ankette yüzde 15'in üzerinde oy alması. Bu kriteri geçebilen sadece 2 aday var: Başkan Biden ve eski Başkan Trump. Diğer adaylar bu kriteri aşamıyorlar. Tek istisna, Bağımsız Başkan adayı Robert Kennedy, ancak oy oranı yüzde 13'lerde.

Her iki aday da yaşları nedeniyle ABD kamuoyunda endişeye yol açıyor. Özellikle mevcut Başkan Biden'in 81 yaşında olması ve başkanlığı kazanması durumunda 80'lerinin ortasında ABD'ye hizmet etmesi, ayrıca sağlık sorunlarına işaret eden davranışları endişelere neden oluyor. Eski Başkan Trump'ın 77 yaşında olmasına rağmen dinç durması olumlu karşılanırken, ani kararları endişelere yol açıyor.

Önemli bir kesim ne Biden’ı ne de Trump’ istiyor

Son ankete göre (Mart 2024), Başkan Biden eski Başkan Trump'ın 5 puan gerisinde kaldı. Diğer anketlerde de Trump, Biden'in önünde yer alırken, önemli bir kesim, ne Biden'i ne de Trump'ı istemediğini ifade ediyor.

İsrail, Filistinlilere karşı soykırım suçu işlerken ABD'deki etkisini sürdürüyor. İsrail'in ABD'deki maddi ve lobi gücü biliniyor ve seçim sonuçlarını etkilediği düşünülüyor. Bu bilinçle, Biden ve Trump, İsrail'in eylemleri hakkında dikkatli açıklamalar yapıyor. Eski Başkan Trump, 2024 seçim yılında Natenyahu'ya koşulsuz destek verirken, Biden ise İsrail'e destek veriyor ve ABD kamuoyunun eleştirilerine maruz kalıyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal