Emekli maaşlarında Temmuz zam hesaplamaları: Son durum ve beklentiler...

Emekli maaşları için Temmuz ayında yapılacak zam hesaplamaları, son aylarda yaşanan enflasyon verilerine dayanıyor. Enflasyonun son dönemde artmasıyla birlikte, emeklilere yapılacak zamların miktarı ve detayları da merak konusu haline geldi. 16 milyon emekliyi ilgilendiren bu düzenleme, hem emekliler hem de ekonomi uzmanları tarafından yakından takip ediliyor.

16.05.2024-10:26 - (Son Güncelleme: 16.05.2024-14:42) Emekli maaşlarında Temmuz zam hesaplamaları: Son durum ve beklentiler...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, Nisan ayı enflasyonu yüzde 3,18 olarak gerçekleşti. Bu sonuç, yıllık bazda enflasyonun yüzde 69,80'e yükseldiği anlamına geliyor. TÜİK'in verilerine göre, son dört ayın enflasyon ortalaması da hesaplandı ve SSK ve Bağ-Kur emeklisi için bu oran yüzde 18,72 olarak belirlendi. Memur emeklileri için ise Ocak ayında uygulanan toplu sözleşme zammı yüzde 15, Nisan enflasyon farkı dahil zammı ise yüzde 13,56 olarak açıklandı.

Beklentiler ve tahminler: 6 aylık enflasyon oranı şekilleniyor

Merkez Bankası'nın tahminlerine göre, SSK ve Bağ-Kur emeklisi için 6 aylık enflasyon oranı yüzde 25,39, memur emeklisi için ise yüzde 19,93 olacak. Ancak bu rakamların kesinleşmesi için Mayıs ve Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanması bekleniyor. Bu verilerin ardından emekli zammı miktarı netleşecek ve Temmuz ayında uygulanacak zam oranları kesinleşecek.

Refah payına ilişkin gelişmeler: Bakan Işıkhan'ın temkinli mesajı

Emekli maaşlarındaki artışın yanı sıra, refah payı uygulaması da merak ediliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AK Parti Grup Toplantısı öncesinde refah payıyla ilgili soruları yanıtladı. Işıkhan, henüz resmi bir açıklama yapmamakla birlikte, refah payı konusunda temkinli bir yaklaşım sergilediğini belirtti. Konuya ilişkin yapılan değerlendirmelerde, emeklilere kısmi de olsa refah payı artışı yapılması gerektiği vurgulanıyor.

Memur emeklilerine toplu sözleşme farkı ve beklentiler

Memur emeklileri için öngörülen zammın, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine göre daha düşük olması bekleniyor. Bunun sebebi ise toplu sözleşme zammından kaynaklanan fark. Ancak, geçmiş dönemlerde memur emeklilerinin lehine yapılan düzenlemeler göz önünde bulundurulduğunda, bu durumun dengeleme adına geçici bir süreç olabileceği düşünülüyor.


Emekli maaşlarında yapılacak diğer düzenlemeler

En düşük emekli maaşlarının artırılması ve kök maaş ile ilgili düzenlemeler de gündemde. Meclis'in yeni bir düzenleme yaparak en düşük emekli maaşını 12.500 TL ile 15.000 TL arasına yükseltebileceği konuşuluyor. Ayrıca, en düşük memur emekli taban aylıklarının da 17.500 lirayı aşması bekleniyor.

Sonuç ve değerlendirme

Emeklilere yönelik zam ve refah payı düzenlemeleri, milyonlarca emeklinin geçimini doğrudan etkiliyor. Bu nedenle, emekli maaşlarında yapılandırmaya gidildi.

Emekli Maaşı tablosu






Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal