Emekli maaşı ne kadar olacak 2024? Temmuz’da emekliye refah payı gelecek mi?

Emekliler, enflasyona karşı eriyen maaşlarının iyileştirilmesi için Temmuz ayında refah payı alıp almayacaklarını merak ediyor. 16 milyon emeklinin gözü emekli maaşı haberlerinde. Peki Emekli maaşı ne kadar olacak 2024? Temmuz’da emekliye refah payı gelecek mi? İşte detaylar…

16.05.2024-12:29 - (Son Güncelleme: 16.05.2024-12:29) Emekli maaşı ne kadar olacak 2024? Temmuz’da emekliye refah payı gelecek mi?

Emekli ve memur maaşlarındaki zamlar için gözler, temmuz ayına çevrildi. Nisan ayı enflasyonunun yüzde 3,18 olarak açıklanmasıyla birlikte son dört aydaki toplam enflasyon yüzde 18,70'e ulaştı. Bu enflasyon farkı üzerinden memur ve emeklilerin maaşları yeniden hesaplandı. Geçen yıl yapılan toplu sözleşme zammına göre memur ve memur emeklileri, yüzde 10 artış hakkı elde etti. Peki Emekli Maaşı ne kadar olacak 2024? Temmuz’da emekliye refah payı gelecek mi?

Temmuz’da emekliye refah payı gelecek mi?

Merkez Bankası'nın altı aylık enflasyon beklentilerine göre SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 25,39, memur emeklisi zammı ise yüzde 19,93 olacak. Ancak nihai rakam için mayıs ve haziran enflasyon verileri bekleniyor. 2024 yılında memur ve memur emeklileri, nisan ayı itibarıyla yüzde 13,56 zam hakkı kazandı.

Emekliye ek refah payı verilip verilmeyeceği ise merak konusu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu konuda "Şu an her şey için çok erken, temmuzu bekleyelim" dedi.

Emekli maaşı ne kadar olacak 2024? Temmuz’da emekliye refah payı gelecek mi?

Emekli maaşı ne kadar olacak 2024?

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, emekli maaş zammına ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi. Bayram'a göre, 2024 yılı "emekliler yılı" ilan edildi ve bugüne kadar emeklilere, enflasyon farkının ötesinde refah payı artışları yapıldı. Ancak bu dönemde sıkı bir para politikası uygulanıyor ve bu nedenle emekliye ek refah payı artışlarında daha dikkatli olunacak.

Bayram'a göre, memur emeklilerin hak ettiği maaş zammı, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine göre daha düşük olacak. Ancak önceki dönemlerde olduğu gibi, memur emekli maaş zammı ile SSK ve Bağ-Kur emekli maaş zammı arasındaki farkın dengelemesi yapılabilir.

Refah payı ve en düşük emekli maaşı düzenlemesi için Meclis'in yeni bir düzenleme yapması gerekiyor. Beklentilere göre, SSK ve Bağ-Kur emeklisine 5, memur emeklisine ise 10 puanlık bir refah payı düzenlemesi yapılabilir. Bununla birlikte, en düşük emekli maaşının 12.500 TL ile 15.000 TL arasına yükseltilmesi ihtimali üzerinde de konuşuluyor. En düşük memur emekli taban aylıklarının da 17.500 lirayı aşabileceği tahmin ediliyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal