Küresel Enerji sistemi Son 70 Seninin En Büyük Şokunu Yaşıyor

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) raporuna bakıldığında, coronavirüs salgını küresel enerji sistemine son 70 senenin en büyük şokunu yaşattı.

30.04.2020-11:14 - (Son Güncelleme: 30.04.2020-10:30) Küresel Enerji sistemi Son 70 Seninin En Büyük Şokunu Yaşıyor

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) raporuna bakıldığında, coronavirüs salgını küresel enerji sistemine son 70 senenin en büyük şokunu yaşattı.

IEA'nın Küresel Enerji Görünümü Raporu'nda, coronavirüs salgınının bu sene kömür, petrol, doğal gaz, yenilenebilir enerji ve elektrik benzeri kaynaklarla karbon emisyonlarına etkisi incelendi.

Rapora bakıldığında, bu sene enerji talebi, 2008 küresel finansal krizi sonrasında meydana gelen düşüşten 7 kat daha sert bir düşüş ile % 6 gerileyecek. Bu iniş, dünyanın en büyük üçüncü enerji kullanıcısı Hindistan'ın enerji talebinin tümüyle yok olması anlamına geliyor.

Enerji talebinde olan düşüş, daha çok gelişmiş ekonomileri etkileyecek. ABD'de % 9 ve Avrupa Birliği'nde % 11'lik talep düşüşü olacak. Krizin enerji talebine etkisi, salgının yayılmasını önüne geçmeye yönelik önlemlerin süresine ve sertliğine bağlı olacak. Küresel olarak sokağa çıkma sınırlamasının sene boyunca nisan ayının başındaki düzeyde sürmesi durumunda her ay % 1,5 düşüş meydana gelecek.

Elektrik talebi de bu sene 1930'lardaki "Büyük Buhran"dan sonra olan en büyük düşüşle % 5 gerileyecek.

DÜŞÜK KARBONLU KAYNAKLARIN KULLANIMI ARTACAK

Diğer taraftan, rüzgar, güneş, hidroelektrik ve nükleer benzeri az karbonlu kaynakların kullanımı, bu sene de artmayı sürdürerek küresel enerji üretiminin % 40'ını karşılayacak. Bu payla, az karbonlu kaynaklar kömürden elektrik üretimini geçmiş olacak. Rüzgar ile güneşten elektrik üretimi, 2019 ve 2020'nin başlarında biten yeni projelerin etkisiyle senenin kalanında da yükselmeyi sürdürecek.

Yenilenebilir enerji kaynakları, 2020'de büyüme gösterecek tek kaynak olsa bile bu genişleme öteki senelere göre daha az düzeyde kalacak. Yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi, bu sene % 5 artacak. Nükleer enerjiden elektrik üretiminde de geçen sene gerçekleşen rekordan sonra % 3'lük düşüş olacak.

Bahsedilen kaynaklardan üretim, kömür ile doğal gazdan elektrik talebini üzerinde de etkili olacak. Küresel elektrik üretiminde kömür ile gazın toplam payı % 3 azalarak 2001 yılından bu yana görülmemiş bir düzeye gerileyecek. Küresel kömür talebi, bu sene 8 gerileyerek, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük düşüş meydana gelecek. Kömürden elektrik üretimi, 2018'deki zirvenin peşinden bu sene % 10'dan daha çok azalacak. Doğal gaz talebi ise ara vermeden 10 senelik büyümenin ardından bu sene % 5 azalacak.

Bütün bu gelişmelerin etkisiyle, küresel enerji kaynaklı karbon emisyonları bu sene % 8 gerileyerek 2010 yılında bu yana olan en düşük düzeyine ulaşacak. Bu, şimdiye kadar olan en büyük düşüş olarak kaydedilecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal