Kalkale nedir? Kalkale nasıl yapılır? Kalkale harfleri nelerdir? Kalkale harfleri kaç harftir?

Birçok kişinin belki de ilk defa duyduğu kalkale kelimesinin ne olduğu merak edilmektedir. Tecvid kaidelerinden biri olan 'kalkale', Kur'an okuma usulünde en çok merak edilen uygulamalardandır. Kuran okurken yapılan kalkalenin ne anlama geldiği, kaç harf olduğu, ne zaman yapıldığı gibi pek çok soru merak edilmektedir. Peki, Kalkale nedir? Kalkale nasıl yapılır? Kalkale Kaç harftir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı…

27.05.2022-09:47 - (Son Güncelleme: 27.05.2022-09:47) Kalkale nedir? Kalkale nasıl yapılır? Kalkale harfleri nelerdir? Kalkale harfleri kaç harftir?

Kuran okurken dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Kuran okurken tecvit önemli bir yere sahiptir. Kuran okuyan kişilerin belki de ilk defa duyduğu kalkale kelimesinin ne anlam ifade ettiği merak ediliyor. Konu hakkında araştırmalar yapılırken bizde sizler için konuyu araştırdık. Peki, Kalkale nedir? Kalkale nasıl yapılır? Kalkale Kaç harftir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı…

Kalkale harfleri kaç harftir?

Kalkale haflerinin kaç tane olduğu merak edilmektedir. Kalkale harfleri beş tanedir. Bu harfler şu şekildedir:

قُطْبُ جَدٍ

Kalkale ne zaman yapılır?

Kalkale için belirlenen harflerden biri var ise kelimenin ortasında veya sonunda sâkin olarak bulunduğu vakit (Tecvîd hükmü) kalkale olur.

Kalkale Nedir

Kalkale ne demektir?

Kalkale kelimesi sesin çıkış yerinin yani mahrecin kuvvetli olarak duyulacak şekilde vurgulanarak titretilmesine denir.

Kalkale yaparken nelere dikkat edilir?

Kalkale yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu noktalar harfin önünde bulunan harfteki harekedir. Yani üstün, esre, ötreye dikkat edilmesi gerekir. Bu durumda önceki harfin sesine uygun olarak yapılmalıdır. Bununla birlikte diğer bir önemli nokta ise kalkale yaparken harfe hareke vermekten, hemzeden, şeddeden, sekteden ve fazla ses çıkarmaktan (ifrattan) sakınmak gerekmektedir.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal